Redactie - 30 oktober 2017

SAP en Mendix samenwerking illustreert de kracht van low-code

SAP en Mendix samenwerking illustreert de kracht van low-code image

Ik ben nog steeds van mening dat grote leveranciers van legacy software per definitie niet innoverend kunnen zijn. Maar ik zet er nu wel een kanttekening bij.

Onlangs werd bekend dat SAP de handen ineen heeft geslagen met Mendix, leverancier van het gelijknamige low-code platform. ‘We hebben low-code ontwikkeling geïdentificeerd als een belangrijke enabler van digitale transformatie’, meldde SAP in het persbericht. De softwareleverancier biedt het platform per direct aan in zijn cloud portfolio onder de naam SAP Cloud Platform Rapid Application Development by Mendix.

Ik juich deze zet van SAP toe. Het toont namelijk aan dat low-code softwareontwikkeling steeds serieuzer wordt genomen en steeds breder geaccepteerd. Een groeiend aantal organisaties ziet in dat je met low-code sneller applicaties kunt ontwikkelen en dat dit verder gaat dan mooie, front-end mobiele apps alleen.

SAP en Mendix gebruikten deze positionering bij de bekendmaking van hun samenwerking, maar die is te beperkt. Dergelijke platformen stellen je namelijk ook in staat legacy software te verbeteren en vernieuwen, en zelfs nieuwe bedrijfkritische systemen van meet af aan op te bouwen. Organisaties als CZ, Samskip, Gemeente Den Haag en WoningNet – toch niet de minste – doen dit nu al met het low-code platform van OutSystems.

Coderen wordt modelleren

De opkomst van low-code is mijns inziens een bijwerking van een grotere achterliggende beweging; het besef dat coderen achterhaald is. Het op de ouderwetse manier code kloppen wordt een ambacht die over een tijdje door slechts een kleine groep vaklieden nog gedaan zal worden. De rest van de developers gaat software modelleren. Het maken van Software is immers een vertaalslag van specificaties (modellen) naar regels uitvoerbare code. En vertaalslagen zijn te automatiseren. Dit is de low-code werkwijze.

De markt vraagt om steeds meer software die ook nog eens sneller moet worden opgeleverd. Bovendien wordt software steeds belangrijker voor een bredere groep mensen. Het is niet meer een zaak van de IT-afdeling alleen. Een ontwikkelaar die software modelleert in plaats van schrijft, kan in kortere tijd meer doen en het resultaat van zijn werk beter zichtbaar maken aan leken. Alles bij elkaar maakt dat de vraag naar low-code alleen maar zal toenemen.

Ecosystemen

In de IT-markt zie je steeds vaker samenwerkingen zoals SAP en Mendix die hebben gesloten. Als gevestigde legacy partij kun je toch expertise in huis halen zonder zelf het wiel uit te hoeven vinden. Klanten zijn gebaat bij dit soort nieuwe ecosystemen; het geeft hen direct toegang tot relevante en beproefde innovaties.

Al met al is het dus een slimme zet van SAP. Oude reuzen kunnen wel vernieuwend zijn als ze kleine innovatieve spelers inlijven: if you can’t beat them, join them. Of moet ik zeggen ‘buy them’? Want het is nu wachten op de totale incorporatie van Mendix in SAP. En dan is er weer een mooi Nederlands initiatief ter ziele.

Door: Eric ten Harkel, algemeen directeur van IT-dienstverlener CoolProfs

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!