Wouter Hoeffnagel - 02 november 2017

Sensoren helpen prestaties van zeilers te optimaliseren tijdens Volvo Ocean Race

SAP maakt bekend bemanningsleden van team AkzoNobel tijdens de Volvo Ocean Race 2017-2018 te hebben uitgerust met biometrische sensoren. Met behulp van Internet of Things-technologie van SAP Leonardo IoT Edge monitort AkzoNobel de fitnessniveaus en de mate van uitputting van de bemanningsleden. Op basis van de verzamelde data kan het team de prestaties optimaliseren.

"Voorheen waren aspecten als het weer en de ideale route de belangrijkste aandachtsgebieden. De door SAP beschikbaar gestelde technologie geeft ons een instrument in handen waarmee we de beste prestaties uit de bemanning halen", zegt Simeon Tienpont, de schipper van team AkzoNobel. Tienpont helpt aan dat de technologie helpt de grenzen van de sport te verleggen en uiteindelijk het verschil kunnen maken voor team AkzoNobel.

Biometrische data kan competitief voordeel geven

Fysieke en mentale uitputting zijn tijdens de acht maanden durende race de grootste bedreigingen voor de bemanning. SAP heeft vijf bemanningsleden van team AkzoNobel uitgerust met sensoren voor het vastleggen van biometrische gegevens. De sensoren dragen ze 24 uur per dag, zeven dagen per week, gedurende de gehele raceperiode van acht maanden.

De verzamelde data geven naar verwachting inzichten in aspecten als vermoeidheid, uitputting, stress en de reactie op weersomstandigheden. Bovendien heeft het systeem toegang tot de data van de Volvo Ocean 65-raceboot. Daardoor kan het team de inzichten uit de data in de juiste context plaatsen. De biometrische gegevens en realtime analytics geven team AkzoNobel een competitief voordeel door het meten van het fitnessniveau en mate van herstel. De uitkomsten van de analyse worden gedurende de race gepresenteerd in een specifiek voor de schipper ontworpen user interface.

SAP Leonardo IoT Edge en Foundation

Een deel van het SAP Leonardo-innovatieplatform, SAP Leonardo IoT Edge, wordt gebruikt voor het vastleggen van de biometrische data van de bemanning op zee. Deze technologie kan de sensordata verwerken en opslaan zonder internet- of dataverbinding. Wanneer de boot aanmeert bij één van de twaalf tussenstops, worden de data geanalyseerd op het platform SAP Leonardo IoT Foundation. De uitkomsten van deze predictive analytics worden beschikbaar gesteld en helpen de schipper bij de voorbereiding op de volgende etappe van de race.

"Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe het verbinden van mensen, processen en dingen met leidende digitale technologie prestaties kunnen verbeteren", zegt Dr. Tanja Rueckert, president IoT & Digital Supply Chain bij SAP. "De fysieke conditie en mentale veerkracht van bemanningsleden zijn belangrijke factoren en kunnen het verschil maken tussen winst of verlies. SAP Leonardo IoT helpt team AkzoNobel met inzichten in de fysieke conditie van de bemanning en maakt daarmee betere beslissingen en maximale prestaties mogelijk."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!