Redactie - 07 november 2017

Nokia 8 en 6 review: net niet klaar voor de concurrentie

Nokia 8 en 6 review: net niet klaar voor de concurrentie image

Nokia is sinds deze zomer weer helemaal terug op de mobiele markt. De Finse fabrikant wist te verrassen met enkele fraaie budgetsmartphones. Met de Nokia 8 begeeft het bedrijf zich voor het eerst tussen de topmodellen. Een geslaagde stap, of kunnen consumenten toch beter voor de Nokia 6 kiezen?

Met een adviesprijs van 599 euro is de Nokia 8 ruimschoots de duurste smartphone van het bedrijf tot nu toe. Het is dan ook geen budgettoestel, maar een echt vlaggenschip dat zich moet meten met concurrenten als de Samsung Galaxy S8 en iPhone 8.

Op veel gebieden lukt dat aardig. Zo weet het toestel qua rauwe kracht die concurrenten te evenaren. Omdat Nokia voor een vrijwel onaangepaste versie van Android kiest, loopt alles vaak vlotter dan bij duurdere concurrenten. Tevens kun je rekenen op snelle updates; Nokia is een van de weinige fabrikanten die al zijn smartphones maandelijks van beveiligingsupdates voorziet, zodat je beschermd bent tegen eventuele kwetsbaarheden in Android. Het design, een combinatie van aluminium en staal, voelt stevig maar toch premium aan.

Helaas is het bij veel andere aspecten een net-niet-verhaal. Zo oogt het beeld soms wat dof vergeleken met andere high-end smartphones. En hoewel achterop een dubbele camera zit, vangen de twee lenzen niet genoeg licht op om een scherpe foto te produceren. Het beeld is vaak te donker of onduidelijk.

Een miskoop zouden we de Nokia 8 niet noemen, maar de Finse fabrikant is op dit moment nog niet klaar voor de concurrentie met andere vlaggenschepen. Nee, dan liever de Nokia 6, die eerder dit najaar verscheen. Die is door zijn adviesprijs van 249 euro stukken betaalbaarder. Toch behoudt je dezelfde voordelen, zoals een ‘schone’ versie van Android met snelle updates en een stevige behuizing. De hardware is helaas een tikkeltje minder krachtig, waardoor je wel last hebt van wat haperingen. De lage prijs maakt echter veel goed.

Lees hier meer over de Nokia 8 en Nokia 6. De toestellen hebben een adviesprijs van respectievelijk 599 en 249 euro.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!