Wouter Hoeffnagel - 10 november 2017

Aantal verkochte tablets opnieuw gedaald

Wereldwijd zijn in het derde kwartaal van 2017 opnieuw minder tablets verkocht. Het aantal verscheepte tablets nam met 5,4% af ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Hiermee is het derde kwartaal het twaalfde kwartaal op rij waarin het aantal verscheepte tablets terugloopt.

“Er bestaat een voorliefde voor goedkope tablets, iets wat zelfs voor premium vendoren als Apple geldt”, legt Jitesh Ubrani, senior research analyst voor IDC's Worldwide Quarterly Mobile Device Trackers, uit. “Veel van deze goedkope tablets zijn echter simpelweg langverwachte vervangingen voor consumenten, aangezien nieuwe kopers steeds moeilijker te vinden zijn. De totale ‘installed base’ voor deze apparaten krimpt de komende jaren verder.”

Tegelijkertijd is de groei op de markt voor detachable tablets lager dan verwacht. IDC wijst erop dat Apple en Microsoft in feit de enige fabrikanten zijn die dergelijke apparatuur leveren. Andere leveranciers geven de voorkeur aan convertible PC’s. “In een recent IDC onderzoek gaven eigenaren van zowel convertibles als detachables aan dat zij veel eerder geneigd zijn een convertible aan te bevelen dan een detachable”, zegt Linn Huang, onderzoeksdirecteur Devices & Displays bij IDC. Het marktmomentum verschuift op stabiele wijze steeds verder naar convertibles, merkt Huang op.

idc-tablet-markt-Q3-2017.png

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!