Copaco Event 2017 ‘The new era’ verkent de toekomst

Copaco Event 2017 ‘The new era’ verkent de toekomst

Copaco Event 2017 ‘The new era’ verkent de toekomst

15-11-2017 | door: Dick Schievels

Copaco Event 2017 ‘The new era’ verkent de toekomst

14 november vond, dit keer in de Midden Nederland Hallen te Barneveld, voor de vierde keer hét grote Copaco Event plaats. Het betreft het kennis- en partnerevent dat de distributeur sinds 2011 nu om de twee jaar organiseert. Waar voorheen steeds cloud het belangrijkste thema vormde, stond dit keer innovatie centraal. Met naar schatting een verdubbeling van het aantal bezoekers van 2015 (toen 750), werd het event massaal bezocht – een impressie van de hoogtepunten.

De parkeerfaciliteit van de Midden Nederland Hallen (1350 gratis parkeerplaatsen)  is al voor het grootste deel gevuld als de redactie van Dutch IT-channel, nog ruim voor de officiële opening van het event, arriveert. Ook binnen heerst in de Expohal van het complex al een gezellige drukte. De 2500 vierkante meter van de hal is rijk gevuld met stands van diverse Copaco-partners, en er is zowel een Cloud- als een Innovatieplein ingericht.

Na een korte maar spectaculaire openingsact in het Auditorium, met trommelaars en een tweetal met lampjes versierde danseressen, opent dagvoorzitter Sofie van den Enk (presentator van het tv-programma Keuringdienst van Waarde, en ook bekend als ex-winnaar van Wie is de Mol) het kennis- en partnerfestijn met een korte introductie in samenspraak met Iwan Kuijpers, CEO van Copaco.

Innovation Award

Kuijpers toont zich zeer in zijn nopjes met de massale opkomst. “We doen dit nu voor de vierde keer. Acht jaar geleden begonnen we met rond de tweehonderd bezoekers en we hebben met elke aflevering het aantal deelnemers zo’n beetje weten te verdubbelen”, heet hij de zaal welkom. Door Van den Enk gevraagd waar hij vooral naar uitkijkt, vestigt hij de aandacht op de Innovation Award die Copaco dit jaar voor het eerst zal uitreiken tijdens het event. Bedrijven konden daarvoor  innovatieve oplossingen aandragen en de tien finalisten die daaruit zijn voortgekomen, zijn in de Expohal terug te vinden op het Innovatieplein. Alle bezoekers worden door hem opgeroepen daar te gaan kijken en hun stem uit te brengen op de oplossing die men als het meest innovatief ervaart. De Award, een geldbedrag van 10.000 euro, zal op basis daarvan aan het eind van de dag aan de winnaar worden uitgereikt.

Keynote Veltenaar

Dan is de vloer aan filosoof en trendwatcher Ruud Veltenaar. Veltenaar, die zichzelf ook wel presenteert als ‘friskijker en dwarsdenker voor board rooms’,  is een begenadigd spreker en onder meer gastdocent op Nyenrode en bijzonder hoogleraar aan MIT. “We gaan het vandaag hebben over een wereld in transformatie naar een volgende fase in onze beschaving”, opent Veltenaar zijn betoog. “Die transitie wordt gedreven door exponentiële technologieën – voor uw sector heel belangrijk – leidend tot sociale innovaties, die nog veel belangrijker zijn dan die technologie op zich. Terwijl die sociale innovaties weer leiden tot de democratisering van diensten, producten, en zelfs van bezit.” Veltenaar is als filosoof dus niet direct een fan van de nieuwe innovatieve technologie zelf, want het gaat er natuurlijk om, onderstreept hij nogmaals, dat we die technologie uiteindelijk inzetten  met een zo groot mogelijk maatschappelijk nut. Hij voert zijn gehoor vervolgens langs een substantieel aantal inspirerende toekomstperspectieven, maar laat ook zien wat er nu al, met de huidige stand van de technologie, aan maatschappelijk nuttige, innovatieve projecten plaatsvinden, bijvoorbeeld op gebied van Artificiële Intelligentie.

Toekomstvisie

Veltenaar deelt met de zaal een toekomstvisie op de zorgsector die de kern van zijn boodschap uitstekend illustreert. De zorg zal volgens hem op een exponentiële manier transformeren naar iets wat veel beter is dan nu. Het huidige zorgsysteem, zegt hij, kampt met een ernstige weeffout: de focus is verkeerd! Want die moet niet liggen bij diagnose en behandelen maar bij preventie. En technologie gaat er voor zorgen dat dat gebeurt. Dat we zélf regisseur worden van onze gezondheid. We gaan sensoren op en in het lichaam plaatsen die onze gezondheid continu bewaken, zodat we bijna niet ziek kúnnen worden. En gebeurt dat toch, dan zorgen ze dat er in ieder geval in een heel vroeg stadium wordt ingegrepen en de schade tot een minimum beperkt blijft. Dát is waar technologie voor bedoeld is, zegt Veltenaar. Niet om bedrijven efficiënter en effectiever te maken en steeds meer winst te laten genereren. We gaan technologie steeds meer inzetten voor het welzijn van mensen. “U zit straks niet meer in de technologiesector die bedrijven helpt om hun processen te automatiseren en ‘customer intimacy’ te bewerkstelligen, maar u zit straks in de welzijnsindustrie: boeiend perspectief!”

Copaco en de toekomst

Hoe Copaco’s visie op de toekomst eruit ziet, wordt vervolgens voor het voetlicht gebracht door Harold Bax, Director Business Development bij het bedrijf. “Nieuwe technologie komt keihard op ons af”, opent hij. “We zien opeens allerlei disruptieve zaken opduiken, waaraan we vijf jaar geleden nog niet eens hebben gedácht. Kijk bijvoorbeeld naar alles rond Blockchain. Dat maakt dat bedrijven steeds sneller moeten kunnen reageren. En dat betekent weer dat ze continu technologisch moeten innoveren. Copaco zit gelukkig helemaal vooraan in de ontwikkeling van nieuwe innovatieve technologie en is als geen ander in staat om samen met zijn partners – u dus! – bedrijven daarbij te helpen.”

En zoals Bax ook al eerder in de opmaat naar het Copaco Event 2017 liet weten, gaat het daarbij tegenwoordig om meer dan alleen innovatieve cloud technologie. “We hebben het ‘The next era’ genoemd omdat we ook willen tonen wat er na de cloud komt”, aldus Bax in een eerder interview met Dutch IT-channel. En daarbij moeten we denken aan topics als Big Data, Artificial Intelligence en Internet of Things, en met name ook aan wat er in de combinatie van dat soort innovatieve technologie én cloud kan worden samengebracht.

Vandaar ook Copaco’s initiatief dit jaar óp het event, en op basis van het oordeel van de bezoekers, een Innovatie Award uit te reiken. Het is een spectaculair slot van een zeer innovatieve dag als die Innovation Award van 10.000 euro aan het eind van de dag wordt overhandigd aan Xignal, een bedrijf die een muizenval slim heeft gemaakt door middel van technologie uit de cloud. “Een mooi voorbeeld van digitalisering”, zo besluit Harold Bax.

Bekijk op deze link het video verslag van het Copaco Event 2017

Door: Dick Schievels en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Hardware