Hoe NetApp knokt in de dynamische wereld van storage

Hoe NetApp knokt in de dynamische wereld van storage

Hoe NetApp knokt in de dynamische wereld van storage

20-11-2017 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Hoe NetApp knokt in de dynamische wereld van storage

NetApp is een van de iconische aanbieders van storage oplossingen. Net als de grote concurrenten ziet NetApp een zeer krachtige verschuiving van een statische on-premises storage omgeving waar men van oudsher heer en meester was, naar een veel flexibeler concept met een slimme combinatie van on-premises en op een cloud gebaseerde oplossingen zoals Amazon AWS, Google cloud en Microsoft Azure. Alleen door deze elementen met elkaar te bundelen en er op een slimme manier mee om te gaan, is er een scenario dat in de dynamische IT-wereld van heden stand kan houden.

Tijdens NetApp Insight in Berlijn was deze strategie, die vertolkt werd door Senior Vice President and General Manager EMEA Alexander Wallner, wederom het centrale thema. Hoe bedient NetApp zijn klanten als die onder het juk van een single vendor oplossing uit wil? Het bedrijf moet flexibel zijn en van de externe cloud-aanbieders een welkome aanvulling maken. De nieuwste generatie van NetApp’s ONTAP (9.1) is daarvan het duidelijke voorbeeld. Daarmee probeert het bedrijf zijn positie zeker te stellen en meerwaarde voor de klanten te creëren. “If you can’t beat them, join them” is het parool van het bedrijf dan zich nog steeds graag als marktleider manifesteert, in ieder geval als grootste onafhankelijke storage leverancier.

Cloud

Het gevolg van deze strategie is evident, het bedrijf transformeert van een traditionele hardware leverancier naar een softwarebedrijf. Support voor de cloud, onder andere via het filing system is de strategie die al een tweetal Jaren wordt gepredikt en steeds prominenter gecommuniceerd wordt. Omdat klanten soms nog twijfelen met welke storage partner ze in zee willen gaan, wil NetApp de keuze makkelijker maken. Onder ONTAP kan elke cloud provider geïntegreerd worden. En wat niet is komt zeer zeker snel.

De dynamiek van de storage en cloud cultuur wordt aangewakkerd door de onbekende faktor: de tijd. Met de opkomst van IoT (Internet of Things) waarbij op netwerken ongekende aantallen databronnen (end points) worden aangesloten is het belangrijk dat nieuwe concepten gebruikt worden. Het is in de nieuwe wereld niet langer mogelijk de data van alle sensoren naar een centraal hart te brengen. Aan de edge van het netwerk zal het meeste werk gedan moeten worden met preprocessing. Daarvoor is Hyper Converged Infrastructuur (HCI) cruciaal. Apps aan de grenzen van het netwerk zien er anders uit en stellen andere eisen aan de hard- en software. Cloud provider spelen daarbij een heel belangrijke rol. Zoals al vaker gecommuniceerd: de migratie naar IoT zorgt ervoor dat de industrie moet transformeren. Infrastructuur wordt dynamisch en software defined. Wie dat spel niet goed meespeelt is verloren.

API

Ook de hardware moet daarop ingericht worden. Infrastructuur als een service en containerized software zijn daarvoor een bittere noodzaak. OpenStack, tot nu toe de standaard in de infrastructuur die via API’s geconfigureerd wordt moet ook ene transformatie ondergaan, aldus Wallner. NetApp wil daarbij een sturende rol blijven spleen en bereidt zich daar op voor. Als Open Stack niet transformeert zijn ook volgens NetApp voor deze technologie de dagen geteld. Of een combinatie van Docker en Kubernetes de opvolger wordt weet Wallner nog niet, dat zal de tijd uitwijzen. "Maar NetApp wil er wel klaar voor zijn".

Data

Bedrijven moeten keuzes maken maar weten vaak niet welke zegt Alexander Wallner: "Omdat bedrijven op dit moment geen idee hebben hoe hun databehoefte en infrastructuur zich de komende jaren gaat ontwikkelen, zelfs een beperkte periode van drie jaar is vaak al onzeker, hebben ze behoefte aan een open infrastructuur. Open standaarden zijn dus cruciaal en voorkomen een vendor lock in. Een enkele cloud provider is geen aanvulling op on-premises oplossingen, het zal een dynamische combinatie van meerdere cloud-oplossingen (multi cloud noemt men het nu) worden aangevuld met on-premises storage worden. Lokale storage in het bedrijfsdatacentrum blijft noodzakelijk, al was het alleen al in verband met wettelijke beperkingen. Vandaar dat men al dan niet met partners zoals Fujitsu (NFlex) en Cisco hardware (FlexPod) blijft leveren om deze markt te bedienen."

ONTAP

Ondanks het feit dat on-premises storage blijft bestaan, moest het bedrijf radicaal verbouwd worden. De dynamiek werd groter, de concurrentie veelzijdiger en de wensen van de klant volgen deze trends. Daarom is de nieuwe strategie: omarm aanbieders zoals Amazon AWS, Microsoft Azure, Google cloud en alle aanbieders die er nog bij gaan komen. Wallner: "Maak gebruik van hun sterke kanten en elimineer in de overkoepelende software omgeving de verkeerde trekjes zoals de vendor lock in. Waar cloud-providers nieuwe klanten verwelkomen en vertrekkende klanten het leven moeilijk maken, heeft NetApp met ONTAP een oplossing die de klant helpt te overleven in deze dynamiek."

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter