Redactie - 22 november 2017

Schneider Electric wil met EcoStruxure voor een omslag zorgen

Schneider Electric wil met EcoStruxure voor een omslag zorgen image

Met het IoT-platform EcoStruxure wil Schneider Electric voor een grote omslag gaan zorgen. De specialist in energiemanagement en procesautomatisering heeft een architectuur ontwikkeld die technische installaties met elkaar verbindt. Daardoor ontstaat een slim ecosysteem dat innovatieve toepassingen voor efficiënter onderhoud, beheer en management faciliteert. EcoStruxure werd gelanceerd tijdens de Innovation Summit die het bedrijf in september organiseerde.

Het Franse Schneider Electric, een miljardenbedrijf dat actief is in meer dan 100 landen, vindt dat verandering binnen de elektrotechniek en de proces- en gebouwautomatisering noodzakelijk is. Dat kan volgens hen niet meer los worden gezien van IT en heeft een toekomst binnen een IoT-omgeving. De ouderwetse stoppenkast moet worden opengebroken. En gebouwen moeten veel zuiniger worden om duurzaamheidsdoelstellingen te halen. “82% van de gebouwen functioneert niet efficiënt als het om energie gaat”, vertelde algemeen directeur Nederland Paul Bron in zijn keynote speech tijdens het event. “En 42% van de CO2-uitstoot is afkomstig van dat soort inefficiënte gebouwen.”

Open platform
Tijdens het event, verdeeld over twee dagen, kwamen tot twee keer toe ongeveer 300 klanten en partners naar De Fabrique in Utrecht. Ze kregen via plenaire speeches, informatieschermen, demo-opstellingen en breakout-sessies vooral veel uitleg over EcoStruxure. Dat platform, gebouwd op Microsoft Azure, combineert real-time toezicht, incidentmanagement, voorspellende analyses en suggesties voor optimale capaciteitsbenutting. Het is te vertalen in een oplossing op maat voor een brede groep klanten: van industrie tot gebouwbeheerders en van het bedrijfsleven tot datacenters. Het platform is open, zodat partners het ook kunnen gebruiken om zelf applicaties mee te ontwikkelen.

Samenwerken
Bas Born, de vice-president van de IT-divisie, kijkt aan het eind van de tweede dag zeer tevreden terug op het evenement. “Met de opkomst zijn we zeer tevreden. We hebben er bewust voor gekozen om niet één dag voor partners en één dag voor eindgebruikers te organiseren, maar om ze samen te laten komen. Je wilt beide groepen met elkaar laten praten over de ontwikkelingen die er spelen. Daar komen interessante dingen uit. Uiteindelijk gaat het allemaal om samenwerken.”

Integraal
Born legt uit dat de naam EcoStruxure bij Schneider Electric niet nieuw is. “We werken al langer met verschillende structuren of platformen, waarbij we van alles inzichtelijk en beheersbaar maken voor onze klanten en partners. Op een gegeven moment ontstond bij ons de wil om dat allemaal bij elkaar te brengen en de afgelopen jaren hebben we dat verder ontwikkeld. Tegelijkertijd verandert de wereld. Alles is connected en Internet of Things, Industrie 4.0 en machine learning zorgen voor een andere manier van denken. Daardoor is dit het juiste moment om dit bestaande integrale platform naar buiten te brengen voor al onze gebruikers.”

Breed portfolio
De onderscheidende factor van EcoStruxure en ook van Schneider Electric in het algemeen zit volgens Born in de breedte. “We adresseren veel verschillende disciplines en hebben veel verschillende applicaties. We zijn actief in industrial automation, energy management en IT en op al die drie vlakken hebben we verschillende concurrenten. Als je naar het totale portfolio kijkt dan hebben we een unieke positie. Met de controlelaag van ons platform kun je naar al die facetten kijken.”

Born ziet Schneider Electric doorgroeien. “Ik zou niet willen zeggen dat we langzaam een IT-bedrijf worden, want dan zou je onze activiteiten in industrial automation en energy management te kort doen. Maar we worden als bedrijf wel meer gedreven door IT. Dat is natuurlijk ook een logische ontwikkeling als je ziet wat er allemaal gebeurt. Door IoT komen IT en OT (Operations Technology, red.) bij elkaar. Doordat er door IT-technologie steeds meer mogelijk wordt zie je bij bedrijven de rol van een CIO of een IT-manager veranderen. In bijvoorbeeld een productieomgeving was productie de kern en het belang van IT tot dusver niet zo heel groot. Maar nu is IT een wezenlijk element om het proces te laten functioneren.”

Schneider Electric zit daardoor ook steeds vaker om tafel met de CIO en de IT-manager. “Laatst had ik een gesprek met een klant over de bouw van datacenters. Ik kwam erachter dat ze Wonderware, software die ook van ons is, gebruikten voor procesautomatisering. Nadat ik uitleg gaf over de voordelen van een integrale aanpak kwam er een vervolgafspraak met de ICT-manager die daar ook verantwoordelijk was voor het faciliteren, beheren en optimaliseren van procesautomatisering. Je merkt daarbij dat het ook steeds vaker over data analytics gaat.”

Security cruciaal
Security is bij de oplossingen van Schneider Electric cruciaal, legt Born uit. “We willen als A-merk voldoen aan alle normeringen die er voor veiligheid bestaan. Als je werkt met elektriciteit en energie dan is veiligheid natuurlijk vreselijk belangrijk. En security in de meer technische zin is dat ook. Daarom werken we nauw samen met bijvoorbeeld Microsoft en Cisco. We bouwen EcoStruxure op Microsoft Azure, waarin natuurlijk al veel security zit ingebouwd. Alle hardware-, firmware- of software-lagen die daarbovenop worden gebouwd moeten voldoen aan de hoogste eisen. Daarom is samenwerken met partners en andere leveranciers heel belangrijk binnen onze strategie.”

Grote thema’s
Schneider Electric denkt graag na over grote thema’s, zo was tijdens de Innovation Summit duidelijk te merken. In een filmpje sprak de CEO, Jean-Pascal Tricoire, nadrukkelijk over klimaatverandering en het wereldwijde tekort aan energie. Er móet snel iets veranderen, zo was zijn boodschap. Paul Bron sloot zich daar op het podium nadrukkelijk bij aan. Bas Born doet dat ook. Hij voelt die cultuur heel duidelijk bij het bedrijf. “Het zit in onze corporate values: we staan voor veiligheid, duurzaamheid en continuïteit. Dat laatste gaat ook over de continuïteit van het leven. Wij kunnen bijdragen aan een groenere en meer duurzame wereld. Als je dat zegt, dan moet het natuurlijk ook in je eigen DNA zitten. En dat zit het zeker. Wij dragen het uit met verschillende programma’s die we doen en initiatieven die we ondersteunen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!