Redactie - 24 november 2017

Wireless X labs onderzoekt weer nieuwe segmenten

Eerder dit jaar, tijdens het Mobile World Congres in Barcelona, kondigde Huawei de oprichting aan van Wireless X labs. Het was rotating CEO Ken Hu die het nieuws indertijd naar buiten bracht. Wireless X labs moest de broedplaats worden waar industrie, operators en verticals samen de schouders zetten onder nieuwe toepassingsgebieden voor mobiele telecommunicatiediensten. Deze innovaties zijn nodig om 5G succesvol in de markt te zetten. De aandacht voor specifieks 5G-diensten is evident, want hoewel de eerste 5G-netwerken in 2018 beschikbaar komen en in 2020 voor de consumentenmarkt inzetbaar zijn, is er nog veel onderzoek nodig rond de potentiele toepassingen. Tijden het achtste Global MBB-forum (MBB 2017 in Londen) werd maar al te vaak gezegd, dat 5G een niet-ontgonnen gebied is.

Was 2G een primair spraaknetwerk en introduceerde 3G de eerste mobiele internetdiensten als aanvulling daarop, het was later 4G die de toepassing compleet maakte. Het was uiteindelijk Steve Jobs die 10 jaar geleden met de iPhone de doorbraak voor mobiel internet forceerde. Tot die tijd had de industrie moeite de meerwaarde aan te tonen. Hetzelfde dreigt nu met 5G te gebeuren. De netwerken zijn er straks maar de onmisbare services ontbreken nog. In essentie waren voor X Labs vier aandachtsgebieden gedefinieerd: connected voertuigen, de wireless connected factory, de connected drone en cloud based AR/VR.

Tijdens het evenement in Londen is er door Peter Zhou, (CMO, Wireless Network Production Line) en als zodanig de verantwoordelijke X labs manager, nog een vijfde tak toegevoegd: draadloze eHealth. eHealt moet nieuwe toepassingsgebieden mogelijk maken zoals remote behandelingen, inclusief operaties met robots. Deze vijf aandachtgebieden moeten de markt rijp maken voor de toekomstige services.

Hoewel X Labs nog een jonge activiteit is, zijn er al belangrijke mijlpalen bereikt. Eén van de meest opvallende, was de ontwikkeling rond Drones. De eerste werkende prototypen van autonome Drone taxi’s zijn beschikbaar. De eenpersoons Drone vliegt autonoom de passagier naar zijn eindbestemming (maximaal 40 km) op een hoogte van maximaal 300 m. Het concept is binnen dit project ontwikkeld met eHANG.

De forumleden claimden dat Cloud VR/AR wel eens de killer applicatie zou kunnen worden voor 5G. De reden hiervoor is dat 5G als geen ander medium in staat is de hoge bandbreedte (10 Gbit/s) te combineren met een zeer lage latency (lager dan 20 ms). Deze lage latency is essentieel om audio en video synchroon te laten werken. Een van de stuwende krachten achter dit onderzoek segment is TPCast, nu al volop actief en bekend als de ontwikkelaar van de TPCAST Wireless Adapter voor de HTC Vive.

Het is de bedoeling dat X Labs is op vier locaties actief is: in Duitsland, Noord Amerika , Japan en China en wordt gezamenlijk gefinancierd door Huawei en zijn partners. Het moet de broedplaats zijn van innovatie rond toekomstige gebruiksscenario’s.

Door Hans Steeman (op de foto in de Drone taxi cockpit)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!