Dell Technologies betrekt partners bij IoT

24-11-2017 | door: Witold Kepinski

Dell Technologies betrekt partners bij IoT

Dell Technologies komt met een speciale Internet of Things-strategie, gebaseerd op een geheel eigen visie. De leverancier lanceert een nieuwe divisie 'IoT Solutions', met deels nieuwe, ondersteunende producten, een bijhorend partnerprogramma en diverse nieuwe consumptiemodellen. De focus ligt op edge, core en cloud. De aankondiging onderschrijft de ambitie van Dell om klanten te ondersteunen bij de navigatie naar een decentrale digitale toekomst in het complexe en gefragmenteerde IoT-landschap. Alle IoT-oplossingen van Dell worden aangeboden via een partner-ecosysteem.

De IoT-divisie van Dell is gefundeerd op een visie waarin artificial intelligence en machine learning een belangrijke rol spelen. Volgens ceo Michael Dell heeft het bedrijfalle kennis en ingrediënten in huis om IQT-oplossingen (‘the IQ of Things’) te ontwikkelen. “IQT is een combinatie van IoT en de praktische toepassing van artificial Intelligence, die leidt tot de creatie van serieuze machine learning-capabiliteit aan de randen van de digitale infrastructuur”, aldus de Dell-oprichter. Die randen zijn vaak 'mensonvriendelijke' omgevingen, zoals mijnen en boorplatformen, waar hitte, druk, trillingen en vuil zware eisen stellen aan de daar geplaatste apparatuur. Maar juist in die omgevingen, waar mensen niet altijd kunnen komen, wil Dell intelligente actuatoren plaatsen, die relevante informatie leveren aan centrale systemen.

Dell Technologies heeft een aparte divisie gevormd, die alle ingrediënten van Dell Technologies – van hardware tot virtualisatie, van software tot datalakes en van analytics tot compliance – voor de IoT-wereld samenbrengt in een decentrale industriële cloud.Volgens Dell is zo'n gefedereerde en gedistribueerde cloud vele malen groter dan alle centrale clouds bij elkaar. Overigens heeft Dell al enkele honderden IoT-projecten, Proof of Concepts (PoC) en cases in diverse industriesegmenten succesvol afgerond, zoals met embedded pc’s en IoT-gateways.

De nieuwe IoT-divisie wordt geleid door een volgens Dell 'zeer krachtig team met de juiste kennis van de markt en de benodigde technologie'. General manager is Ray O’Farrel, die ook werkt als EVP & CTO voor VMware. Volgens O’Farrel heeft Dell Technologies alles in huis om de snel groeiende markten voor IoT en edge computing optimaal te bedienen. “Dell gaat de nieuwe divisie organisatiebreed, dus bij alle onderdelen van Dell inzetten om tegemoet te komen aan de wensen van onze klanten. Samen met ons partner-ecosysteem gaan we onze eindklanten helpen om IoT optimaal in te zetten.”

Projecten

De geplande nieuwe investeringen in edge en de gedistribueerde core-technologie van Dell zijn in projecten samengesteld om snel (met partners) IoT-oplossingen te kunnen aanbieden. Ten eerste Project Nautilus: software voor de inname en querying van datastromen van IoT-gateways in realtime. “Data kan zowel in file- als objectstorage worden gearchiveerd voor diepere en meer geavanceerde analytics”, legt O'Farrel uit. Ten tweede is er Project Fire: een hyper converged platform, onderdeel van de VMware Pulse-familie van IoT-oplossingen met onder andere een vereenvoudigd beheer en lokale compute, storage en IoT-applicaties zoals realtime analytics. “Project Fire stelt bedrijven in staat om IoT use cases sneller uit te rollen op basis van consistente infrastructuursoftware van de ‘edge tot de core tot de cloud’”, aldus O'Farrel.

Ten derde is er Project IRIS, momenteel in ontwikkeling bij het Dell Technologies security onderdeel RSA Labs. O'Farrel: “IRIS breidt de mogelijkheden van Security Analytics uit en maakt threat visibility en monitoring mogelijk vanaf de edge.” Verder worden verschillende technieken ingezet zoals processorversnellers, die de snelheid verhogen van processing en analytics die zich dicht bij de edge bevinden. Samenwerkingen met leveranciers als VMware, Intel, NVIDIA en de investering van Dell Technologies Capital in Graphcore weerspiegelen nieuwe servermogelijkheden om artificial intelligence, machine learning en deep learning performance in het datacenter te optimaliseren.

IoT-voetafdruk via partners

Dell Technologies heeft een focus op techniek, specifieke oplossingen en eigen ondersteunende diensten, maar de strategie is vooral om Dell's IoT-voetafdruk te vergroten via een sterk partner-ecosysteem. “Daarvoor hebben we het IoT Solutions Partner Program samengesteld, een meerlaags programma waaraan meer dan negentig partners deelnemen. Waaronder bedrijven als Intel, Microsoft en SAP, maar ook startups als Action Point, IMS Evolve, FogHorn en Zingbox”, vervolgt O’Farrel. “Het programma ondersteunt alle oplossingen van genoemde zeven bedrijven, wat het samenwerken en de implementatie van blauwdrukken makkelijker moet maken.”

Een ander voorbeeld van het partner-ecosysteem is de samenwerking van VMware en SAP voor geïntegreerde oplossingen voor IoT-analytics en verticale applicaties. O'Farrel: “Deze oplossingen maken gebruik van VM Pulse IoT Center, SAP Cloud Platform en SAP Leonardo, en zijn ontworpen om IoT use cases sneller uit te rollen bij klanten.”

Open en gestandaardiseerd met EdgeX Foundry

Dell Technologies zet zich krachtig in voor meer openheid en de standaardisatie van IoT door deel te nemen aan initiatieven als EdgeX Foundry, het Industrial Internet Consortium (IIC) en het OpenFog Consortium. EdgeX Foundry is gebouwd op Dell-broncodes en is een leveranciersneutraal, open source-project dat bouwt aan een algemeen, interoperabel kader voor een IoT edge computing-ecosysteem. Sinds de introductie in april 2017 heeft EdgeX Foundry meer dan zestig ledenorganisaties geworven. Onlangs heeft het project zijn eerste mijlpaal aangekondigd: de ‘Barcelona’ code release en de officiële samenwerking met het IIC omtrent proefopstellingen.

Financiering, investeringen en startups 

IoT creëert niet alleen nieuwe verdienmodellen voor klanten, maar biedt ook nieuwe financieringsmogelijkheden. Zoals flexibele consumptiemodellen van Dell Financial Services, die klanten voorzien van elastische, cloud-achtige betalingsflexibiliteit. Deze betalingsoplossingen zijn verkrijgbaar voor oplossingen van de hele Dell Technologies-familie en zorgen derhalve voor een grenzeloze financiële flexibiliteit voor klanten.

Dell Technologies Capital, het investeringsbedrijf van Dell Technologies, werkt nauw samen met de nieuwe IoT-divisie, geeft marktinzicht en ondersteunt relaties in hun strategische agenda. Door te investeren in veelbelovende startups en ondernemingen is Dell Technologies een belangrijk onderdeel van het externe innovatie-ecosysteem en versnelt de ontwikkeling en implementatie van nieuwe IoT-, AI- en ML-technologie. Dell Technologies Capital investeert hierbij in IoT-startups als Edico Genome (ontwikkelaar van een processor die speciaal ontworpen is om de volgende generatie sequencing data te analyseren), FogHorn Systems (een ontwikkelaar van intelligente software voor randapparatuur voor IoT-oplossingen), Graphcore (een ontwikkelaar van next-gen processoren die geoptimaliseerd zijn om AI-oplossingen sneller te maken), Moogsoft (speler in het toepassen van artificial intelligence in IT Ops, ofwel AIOps) en Zingbox (een ontwikkelaar van IoT-veiligheidsoplossingen die het Internet of Trusted Things mogelijk maakt).

Het huidige IoT-productaanbod

Dell Technologies investeert de komende drie jaar ruim een miljard dollar in nieuwe IoT-producten, oplossingen, labs, partnerprogramma’s en het bijhorende partner-ecosysteem. De focus ligt daarbij op edge, core en cloud. Maar ook nu al heeft Dell Technologies de nodige producten in de aanbieding die geschikt zijn voor IoT-toepassingen. Zoals de Edge Gateways, die kunnen worden beveiligd en beheerd met het VMware IoT Control Center. Denk ook aan de Dell EMC PowerEdge C-Series-servers, voor batch training en machine learning als onderdeel van de gedistribueerde core. Dell EMC Isilon en Elastic Cloud Storage bieden file en object storage voor grote hoeveelheden data en maken op Hadoop gebaseerde analytics mogelijk via HDFS.

En verder: Pivotal Cloud Foundry (PCF) en Pivotal Container Service (PKS) vormen een uitstekend platform voor het ontwikkelen van nieuwe cloud-based analytics-applicaties. Virtustream’s PCF Service biedt een managed Pivotal Cloud Foundry Service, waarmee de inzet van bedrijfskritische cloud architected workloads in Virtustream Enterprise Cloud wordt vereenvoudigd, terwijl Virtustream Storage Cloud beschikbaar is voor off-premises cloud object storage. Dell Boomi, een Master Data Management-applicatie, verbindt razendsnel servicerelevante metadata om cloud-based analytics en deep learning op een hoger plan te krijgen, en met het op Hadoop gebaseerde World Wide Herd maakt Dell gedistribueerde analytics mogelijk op verspreidde, niet verplaatsbare datasets.

Terug naar nieuws overzicht