Wouter Hoeffnagel - 25 november 2017

Dutch Blockchain Coalition publiceert rapport over smart contracts

Dutch Blockchain Coalition publiceert rapport over smart contracts image

Wat zijn smart contracts, met welke juridische vraagstukken moeten organisaties hierbij rekening houden en aan welke nieuw kennis en opleidingen is hierdoor behoefte? Deze vragen beantwoordt de Dutch Blockchain Coalition in het rapport ‘Smart contracts als specifieke toepassing van de blockchaintechnologie’. Het rapport is op het Jaarcongres van ECP overhandigd aan René Penning de Vries, Boegbeeld Team ICT.

Bij smart contracts gaan partijen via computercodes op een blockchain een overeenkomst met elkaar aan. Smart contracts worden steeds vaker ingezet. Wetgeving over het gebruik van smart contracts via blockchaintechnologie bestaat echter nog niet, waardoor de juridische houdbaarheid van dergelijke contracten niet vanzelfsprekend is.

Smart contracts juridische geldigheid geven

De Dutch Blockchain Coalition heeft daarom een expertgroep gevraagd de meest prangende vraagstukken in kaart te brengen en de impact op wet- en regelgeving en kennis- en opleidingsaanbod in kaart te brengen. De resultaten zijn verzameld in het rapport ‘Smart contracts als specifieke toepassing van de blockchaintechnologie’. In het rapport wijzen de auteurs er onder meer om een smart contract juridische geldigheid te geven juridische componenten meteen vanaf het begin moeten worden meegenomen, al dan niet in de programmatuur van de blockchaintoepassing. Dit is achteraf niet meer te regelen met een document, waarschuwt de coalitie.

Daarnaast moet het curriculum van universiteiten en hogescholen worden aangepast op het groeiende gebruik van smart contracts. Zo wordt van een nieuwe generatie professionals deskundigheid verwacht op verschillende vakgebieden, waaronder IT, businessmodellen en wet- en regelgeving. De stappen die hiervoor nodig zijn wil de coalitie oppakken in haar derde actielijn: de Human Capital Agenda op blockchaingebied.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!