Redactie - 28 november 2017

Sentia zet in op innovatie en internationalisatie

Sentia zet in op innovatie en internationalisatie image

Er gebeurde heel wat rond Sentia het afgelopen jaar. De definitieve integratie van Reasonnet en een samen met Centralpoint gebouwd platform, bijvoorbeeld. Ook de groei is spectaculair te noemen. Commercieel directeur Paul van der Marck vertelt onder andere over de ambitieuze internationale toekomstplannen, hybrid cloud en de kansen met Blockchain.

Paul van der Marck houdt niet van het woord ‘hoster’. “Het dekt de lading niet meer, maar ik besef dat het een woord is dat mensen nog wel graag gebruiken om te beschrijven wat wij doen. Ik noem onszelf liever ‘outsourcing partner’, maar we bewegen steeds meer in de richting van ‘application integrator’.”

Innovatie
De strategie van Sentia laat zich in twee algemene thema’s samenvatten: innovatie en internationalisatie. Van der Marck begint bij innovatie. “Wat we doen is ‘Managed Application Continuity’. In feite kun je dat het outsourcen van bedrijfskritische applicaties noemen. In ons denken staat de applicatie van de klant altijd centraal. Daaromheen vindt veel innovatie plaats. Wij moeten qua innovatie in de voorhoede meedoen. We zijn bijvoorbeeld zeer vooruitstrevend rond public cloud, met een gespecialiseerd Amazon-team.”  

Blockchain
Sentia is innovatief binnen haar eigen specialisme van IT-outsourcing, maar speelt ook in op de innovaties die plaatsvinden in de gerichte branches waarin het actief is. Een voorbeeld daarvan is Blockchain, waar veel financiële organisaties zich door kunnen en moeten gaan vernieuwen. Voor Sentia is deze sector een duidelijk focusgebied. “De afgelopen tijd is onze focus op banken en verzekeraars, maar ook op FinTech gegroeid”, begint Van der Marck zijn uitleg. “Met onze diensten rond Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure kunnen we start-ups in de FinTech helpen. Aan de andere kant van het spectrum zijn we van toegevoegde waarde voor banken met totale IT-outsourcing, van een Nederlandse cloud tot het uitbesteden van het applicatielandschap. We doen dat onder andere voor Triodos, Rabobank International en Amsterdam Trade Bank."

Die financiële doelgroep ziet nu kansen met Blockchain, de technologie achter onder andere Bitcoin. “Sommige banken zijn daar eigen initiatieven in aan het ontwikkelen. Anderen zoeken een samenwerking met softwareontwikkelaars om eigen applicaties te maken. Dat laatste doen wij niet, maar wij brengen de ontwikkelaars en de gebruikers wel bij elkaar. Voor Amsterdam Trade Bank beheren wij hun eerste Blockchain-applicatie. Die applicatie is bedoeld om handelsdocumenten voor internationale vervoerders via Blockchain af te wikkelen. Dat zorgt voor veel meer eenvoud. Simpel gezegd zijn er daardoor geen enorme stapels papier meer nodig bij de grens met bijvoorbeeld Rusland en andere Oost-Europese landen.”

Initiatieven
Er spelen voor Sentia meer initiatieven met Blockchain en er gaan er nog veel meer volgen. “Het is een belangrijk onderdeel van onze toekomststrategie.” Van der Marck verwacht dat zeker niet alleen de financiële wereld er de vruchten van gaat plukken. “We zijn al bezig met initiatieven waarbij we samen met softwarebedrijven kijken of Blockchain niet ook in de zorg relevant kan zijn. Daar gaan veel vertrouwelijke gegevens in om, en ook gegevens waarbij het letterlijk van levensbelang is dat ze kloppen. Daarin kan Blockchain zeker iets betekenen. Maar dat geldt eigenlijk voor elke plek waarbij je zekerheid moet hebben over bijvoorbeeld identiteit en de correctheid van gegevens. Denk aan elektronische patiëntendossiers, maar ook aan toepassingen voor de overheid.”

Internationaal
Het andere strategische hoofdthema dat Van der Marck al aanstipte was internationalisatie. “We zijn ooit begonnen als Nederlands bedrijf, vervolgens groeide ons gebied naar de Benelux en vorig jaar is Denemarken erbij gekomen, waar we een kantoor hebben met vijftig mensen. Geografisch gezien zullen we ons in Scandinavië naar het noorden bewegen: ook in Zweden en Noorwegen hebben we plannen. Tegelijkertijd is het logisch dat we ook kijken naar Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Dat zijn allemaal landen die qua cultuur een beetje met Nederland zijn te vergelijken, maar ook landen waar de ontwikkeling van outsourcing vergelijkbaar is met die bij ons.”

Ambitieus
Het grotere en overkoepelende toekomstdoel van Sentia is om de leidende partij te worden in Noord-West Europa als het gaat om bedrijfskritische applicatie-outsourcing. Dat klinkt ambitieus, maar toch is volgens Van der Marck realistisch. “Als het om dit specialisme gaat horen we in Nederland absoluut bij de marktleiders. Ik geloof dat wij die positie ook in andere landen kunnen bereiken.”

Met ‘marktleider’ doelt Van der Marck niet alleen op omvang, maar ook op kwaliteit en klanttevredenheid. “Wij zijn er daarom trots op dat we heel goed scoren bij de belangrijke benchmark van Giarte. Zij publiceren al meer dan tien jaar lang een Outsourcing Recommendation Score en wij hebben nu voor het tweede jaar op rij een score van honderd procent.”

Public en hybrid cloud
Bij klanten ziet Van der Marck een aantal centrale trends, waaronder een groeiende vraag naar public cloud oplossingen. “Dat gebeurt in een steeds hoger tempo: de vraag naar AWS en Azure verdubbelt jaarlijks. Maar hybrid cloud zal daarbij zeker nog blijven bestaan. Middelgrote ondernemingen hebben bijvoorbeeld in hun landschap een combinatie van SaaS-diensten en zelfontwikkelde applicaties die bijvoorbeeld op AWS of Azure draaien. Op dat moment heb je al een hybride oplossing. Ik kan geen dertig jaar vooruitkijken, maar zulke mengvormen blijven als norm nog wel een hele tijd overeind. Hybrid is the new normal.”

Groeiende behoefte
En in dat toekomstbeeld ziet Van der Marck de rol van Sentia niet krimpen. Integendeel. “Je hoort mensen weleens zeggen: ‘Als alles naar de public cloud gaat, waarom heb je dan een partij als Sentia nodig?’ Dat is een leuke stelling. Feit is dat voor 99,9 procent van alle bedrijven geldt dat hun IT-landschap enorm complex is. Partijen zoals wij, die vroeger ‘hoster’ werden genoemd, worden daarbij eigenlijk een nieuw soort system integrator. Wij spreken daarbij zelf steeds vaker over application integrator. De CIO’s hebben te maken met een gevarieerd landschap. Wie regelt dan voor jou dat dat landschap compliant is, dat de ketens werken en gemonitord worden en dat de gebruiker maar één keer hoeft in te loggen? Zowel op het gebied van security als usabilty komen er uitdagingen. En ook in het werken van de keten: partijen die naar elkaar wijzen als er iets niet werkt. Wat wij als application integrator doen is de integrale verantwoordelijkheid nemen voor het functioneren van het landschap. Daar is zeker behoefte aan en die behoefte zal, zo verwacht ik, alleen maar groeien.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!