Zentrys en Duocast bieden HPCC-oplossing aan vanuit TCN’s Data Hotel Groningen
30-11-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Zentrys en Duocast bieden HPCC-oplossing aan vanuit TCN’s Data Hotel Groningen

TCN’s Data Hotel Groningen herbergt als eerste datacenter in Nederland de High Performance Computing – Colocation (HPCC) oplossing die is ontwikkeld door de Groningse bedrijven Zentrys en Duocast. De ruimte voor HPC is specifiek ontworpen voor klanten die aan gangbare off-the-shelf servers en facilitaire systemen niet voldoende hebben. Zij hebben behoefte aan grotere dan gebruikelijke vermogens-, koelings- en IT-vraagstuk oplossingen. Om die reden wordt de HPCC suite ingericht met racks conform Open Compute standaarden. In principe kunnen afnemers binnen een dag gebruik maken van High Performance Computing (HPC) als zij dat wensen.

Nog niet zo lang geleden was supercomputing alleen weggelegd voor universiteiten, onderzoeksinstellingen en grote multinationals. Maar nu toepassingen van artificial intelligence, en AI en Internet of Things volwassen worden, groeit de vraag naar gebundelde, grootschalige rekenkracht snel. De verwachting is dat in 2020 de markt voor HPC wereldwijd meer dan 20 miljard dollar zal bedragen.

Zelfrijdende auto's

HPCC brengt toepassingen als de zelfrijdende auto snel dichterbij. Enerzijds is voor autonoom rijdende auto’s veel rekenkracht nodig, anderzijds moet die rekenkracht zich niet te ver van de auto’s bevinden (edge). Net als bij andere IoT toepassingen is colocatie, in dit geval van HPC, daarom een uitgelezen oplossing. Kees Loer, mede-oprichter van Zentrys, zegt hierover: “Tesla, BMW, Volkswagen, maar ook andere autofabrikanten zijn heel ver met zelfrijdende auto’s en hebben over de hele wereld locaties nodig voor de bijbehorende servers. Binnenkort hopen we stickers uit te kunnen delen met de tekst: deze auto wordt bestuurd vanuit Groningen.” HPCC maakt het voor onder meer autofabrikanten mogelijk capaciteit af te nemen in Data Hotel Groningen. Deze capaciteit wordt naar wens ingericht en kan indien nodig worden beheerd.

HPCC biedt ook voor blockchain toepassingen mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld miners van crypto valuta. Fabian Labohm, mede-eigenaar van Duocast, legt uit: “Blockchain staat in de kinderschoenen, maar het zou dé grote ontwikkeling kunnen worden na de komst van internet. De apparatuur vraagt vaak extreem veel vermogen in verhouding tot het volume en mogelijk zelfs andere koelingsoplossingen. In de HPCC wordt naast luchtkoeling als alternatief waterkoeling aangeboden die direct op de servers kan worden toegepast. Voordeel van deze toepassingen is dat de energiekosten in het datacenter, door de hoge efficiëntie, slechts een fractie zijn van wat je op kantoor, op de universiteit, het ziekenhuis of thuis betaalt.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

HPC, Colocatie