Wouter Hoeffnagel - 04 december 2017

Rusland wil backup DNS name servers opzetten

Rusland wil een 'eigen internet' opzetten. Het gaat om een systeem van backup DNS root name servers, die onafhankelijk zijn van het beheer door ICANN, IANA en VeriSign. De servers moeten in staat zijn verzoeken van bepaalde landen te verwerken indien de reguliere DNS servers het laten afweten of de werking hiervan gericht wordt verstoord.

Dit meldt The Register op basis van een Russische beleidsdocumenten waarover door verschillende Russische media wordt bericht. De backup servers moeten in de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) worden geplaatst en zijn exclusief bedoeld voor gebruiker door deze landen. De servers moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat websites met een .ru-domeinnaam toegankelijk blijven, zelfs als het .ru topleveldomein wordt verwijderd of gekaapt.

De servers zijn een reactie op het 'toegenomen vermogen van Westerse landen om offensieve operaties uit te voeren in 'information space' en hun bereidheid dit te gebruiken'. Ook wordt in het beleidsdocument gewezen op de dominantie van de Verenigde Staten (VS) en verschillende lidstaten van de Europese Unie (EU) in het beheer van het internet.

Een uitgebreide analyse van de plannen is te vinden bij The Register.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!