Martijn Kregting - 04 december 2017

Forehand: Datacentrum omgeving moet plug & play en toekomstbestendig zijn

Distributeur Forehand is bekend van zijn kennis en ondersteuning op het gebied van netwerkinfrastructuur voor onder andere de utiliteit-, datacenter, zorg- en educatie omgevingen. Uitbreiding op het vlak van smartbuildings was daarin een logische stap, waardoor de onderneming nu ook voorziet in expertise op het gebied van gebouwgebonden IP-oplossingen. Op dezelfde wijze ondersteunt Forehand installatiepartners die datacentra inrichten. “De bouw van datacentra blijft onverminderd groot,” stelt Richard Vermeulen van Forehand. “Te vaak wordt echter vergeten zo’n omgeving toekomstbestendig te maken.”

Al ruim een kwart eeuw levert en ontwerpt de Rotterdamse IT-distributeur Forehand netwerkinfrastructuur, devices en componenten. Dat begon met componenten zoals bekabeling en is in de loop der jaren uitgebreid met switches, routers en WiFi access points. Ook biedt Forehand zijn installatiepartners ondersteuning in het volledige klanttraject, van ontwerp tot en met uitrol.

Daarnaast is de onderneming met dezelfde vorm van dienstverlening actief bij de inrichting van datacentra, vertelt Richard Vermeulen. Daarbij wordt er vaak direct met een eindklant gesproken voor wat betreft wensen, ontwerp en inrichting. We doen dit vaak in samenspraak met de installerende partij. “Zij hebben de kennis van zaken op het gebied van installatie en implementatie. Wij proberen hen op alle gebieden te ontzorgen, bij bijvoorbeeld offertes, ontwerp, inrichting, projectmanagement en ondersteuning bij de uitrol.”

Van losse producten naar totaaloplossing

Als product manager en business developer houdt Vermeulen zich bezig met het gehele traject. Van het ontwerp van datacentra voor eindgebruikers tot en met het naar buiten uitdragen van het feit dat datacentra net zozeer een kernactiviteit van de distributeur is, als kantoorautomatisering. “Daarbij kijken we vooral naar hoe we de vraag van een klant kunnen ombouwen naar een totale oplossing. Het leveren van losse producten is al lang geen optie meer voor een datacenter. Om een stabiele en toekomstvaste omgeving te bouwen dienen alle componenten op elkaar te zijn afgestemd en te voldoen aan de laatste standaarden.”

Gebruikers, dat zijn onder meer ziekenhuizen en andere grote zorginstellingen, (wetenschappelijke) onderwijsinstellingen en bedrijven uit de financiële sector. Het soort bedrijven dat behoefte blijft houden aan privatedatacentra, ook in een tijd dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van publieke datacentra. “Vaak gaat het hier om privacy- en compliance-overwegingen. Men werkt met gevoelige gegevens zoals patiënt- en financiële data en wil, of mag, dat niet zomaar in een publieke-  of een multitennant omgeving zetten.”

Flexibele inrichting

Mede vanwege de kosten is het wel belangrijk dat zo’n datacentrum niet alleen stabiel is, maar ook flexibel is in de inrichting. Vermeulen: “Het is niet meer van deze tijd dat je van te voren al overcapaciteit inbouwt, maar evenmin dat het weken of maanden duurt om nieuwe capaciteit toe te voegen. Door al bij het ontwerp van een datacentrum en de selectie van componenten rekening te houden met snelle uitbreiding, kun je die tijd tot 24 uur terugbrengen.”

De leveranciers van Forehand houden hier volgens Vermeulen ook rekening mee, door onderdelen zoals bekabeling, energievoorziening en serverkasten zoveel mogelijk plug & play te maken. Dat gaat in sommige gevallen al zover dat een installateur op locatie soms alleen nog maar de bekabeling op het patchpaneel hoeft aan te sluiten. Dat scheelt in de uitrol en het in gebruik nemen van een datacentrum enorm veel tijd.

Wat nog wel eens vergeten wordt, is de fysieke beveiliging van de infrastructuur in een datacentrum.  Met een toegangscontrolesysteem wordt vooraf bepaald welke engineer in een patchkast mag werken. Daarvoor worden onder meer biometrische controlemiddelen ingezet. Oorzaken als foutief losnemen van patchverbindingen of patchen in een verkeerd paneel zijn te voorkomen door een elektronische beveiliging van de kasten.

Richten op andere zaken

De voorbereidende werkzaamheden die Forehand biedt, dienen om het installatieproces te versnellen en de system integrator de mogelijkheid geven om een hogere kwaliteit infrastructuur te installeren. Prefab koper- en glasvezel netwerkbekabeling en het gebruik van plug-en-play cassettes in bijvoorbeeld de glasvezelladers voorkomen ook dat er bij afmontage kabelresten op de vloer achterblijven. Voor de datacenterbeheerder betekent minder tijd op de werkvloer automatisch minder risico op verstoring in het datacentrum, stelt Vermeulen.

Leveranciers van Forehand baseren hun portfolio dan ook steeds meer op de ontwikkelingen in de actieve apparatuur. Hogere datasnelheden vragen om andere producten. Zo wordt binnen het IEEE standaard comité hard gewerkt aan nieuwe standaarden. De parameters voor 200Gb/s en 400Gb/s zijn inmiddels vastgelegd en gesproken wordt over 800Gb/s of mogelijk zelfs de stap naar 1000Gb/s!

Toekomstbestendig datacentrum

“Bij het design van het datacentrum houden wij rekening met deze ontwikkelingen, waardoor de klant een flexibel- en toekomstvast netwerk krijgt,” benadrukt Vermeulen. “Wie de keuze voor de patch- en serverkasten, capaciteit van de stroom- en koelvoorzieningen en de bekabelingsinfrastructuur bepaalt op basis van wat er straks nodig is, voorkomt dat er over een paar jaar al weer kostbare vervanging nodig is.”

Door: Martijn Kregting

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!