Startup LegalThings lanceert nieuw soort crypto-token
06-12-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Startup LegalThings lanceert nieuw soort crypto-token

Software bedrijf LegalThings uit Amsterdam lanceert een nieuw soort cryptografisch token met de naam LegalThings One (LTO). Deze tokens zijn nodig om regels en wetten te digitaliseren in de blockchain op haar eigen software platform.

Wat maakt deze token anders dan Bitcoin en Ethereum? “Om gebruik te maken van het platform LegalThings One heb je onze LTO token nodig. Deze tokens representeren een eeuwig durende toegang tot het platform. Het is dus geen betaalmiddel zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum is”, aldus Arnold Daniels, oprichter van LegalThings. LegalThings heeft al een werkende toepassing. Er loopt een samenwerking met het Ministerie van V&J om inbeslagname trajecten te begeleiden met haar nieuwe oplossing.

Vergelijkbaar met softwarelicentie

Met een LTO verkrijg je als het ware een softwarelicentie. Vergelijk het met hoe dat werkt bij de aanschaf van een Microsoft Office pakket: je krijgt toegang tot alle applicaties in het pakket en daar betaal je voor. Maar wat als je alleen Microsoft Word nodig hebt voor een week? Het is erg lastig om alleen een licentie voor Word te kopen, en na een week weer door te verkopen. En hoe weet de koper dat je niet stiekem jouw licentie zelf blijft gebruiken of doorverkoopt aan honderden anderen?

De oplossing hiervoor is het aanbieden van deze licenties via de blockchain. Het publieke logboek zorgt ervoor dat een licentie nooit in handen van twee personen tegelijk kan komen. Deze licentie kan vervolgens worden gekoppeld aan verhandelbare tokens. Dat betekent dat de softwarelicenties op zichzelf staand kunnen worden verhandeld. Dit wordt ook wel een Token as a License (TaaL) genoemd. De nieuwe cryptografische token LTO is gebaseerd op TaaL. LegalThings het eerste bedrijf dat het concept TaaL in gebruik neemt met haar LTO token.

Token is geen currency

“De LTO is simpel gezegd een softwarelicentie die tokenized is. Deze token is zeker verhandelbaar en vertegenwoordigt een waarde, maar is niet te scharen in het rijtje Bitcoin en Ethereum. Een TaaL token is enkel de digitale vorm van een licentie die je normaal op een papiertje met een watermerk en een serienummer ontvangt”, aldus Rick Schmitz, mede-oprichter van LegalThings. De LTO wordt niet aangeboden als betaalmiddel of financieel product, maar als softwarelicentie. Het is dus aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om TaaL tokens duidelijk te onderscheiden van de bekende cryptocurrency.

LegalThings One lanceert op donderdag 7 december haar presale voor haar token LegalThings One (LTO). Meer informatie is beschikbaar op https://livecontracts.io/.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain