Wouter Hoeffnagel - 08 december 2017

BTW-regels voor e-commercebedrijven worden vernieuwd

De BTW-regels voor e-commercebedrijven gaat op de schop. Bedrijven kunnen vanaf 2021 bij één online loket hun BTW-aangifte indienen, waarmee zij voldoen aan de BTW-verplichtingen in alle lidstaten van de Europese Unie (EU).

Hierover hebben de Europese ministers van Financiën een akkoord bereikt. Op dit moment moeten e-commercebedrijven zich in iedere EU-lidstaat waar zij producten op de markt brengen apart een btw-nummer aanvragen. Deze verplichting kost de bedrijven volgens de Europese Commissie jaarlijks tot 8.000 euro per lidstaat. Het nieuwe systeem moet e-commercebedrijven dan ook een forse financiële besparing opleveren. Naar verwachting besparen bedrijven door de nieuwe regels 2,3 miljard euro, terwijl de regels EU-lidstaten 7 miljard euro aan extra btw-inkomsten opleveren.

Ook wordt de regelgeving voor start-ups en mkb'ers versoepeld. Bedrijven die per jaar minder dan 10.000 euro verkopen in andere lidstaten kunnen de btw die zij hierover moeten rekenen voortaan in eigen land afdragen. Ook worden zendingen uit derde landen voortaan zonder uitzondering met BTW belast. Op dit moment zijn pakketjes met een waarde tot 22 euro nog vrijgesteld van BTW.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!