Wouter Hoeffnagel - 09 december 2017

EU stuurt brief naar Amerikaanse Hooggerechtshof in rechtszaak om Ierse data Microsoft

De Europese Commissie (EC) gaat een brief sturen naar het Amerikaanse Hooggerechtshof over een rechtszaak tegen Microsoft over e-mails die zijn opgeslagen op een Ierland. Via de brief wil de EC de rechtbank informeren over de Europese gegevensbeschermingsregels.

Dit meldt Reuters. De brief wordt verstuurd in een rechtszaak tegen Microsoft die sinds 2014 loopt. Het Amerikaanse ministerie van Justitie eist dat Microsoft e-mails overhandigt die staan opgeslagen op servers in Ierland. Microsoft is echter van mening dat het ministerie geen bevoegdheid heeft om deze e-mails op te vragen, aangezien zij in een Iers datacenter staan. 

Definitief oordeel

Eerder stelde een federale rechter Microsoft al in het geluid. De Amerikaanse overheid stapte echter naar het Hooggerechtshof, die de zaak in oktober in behandeling besloot te nemen. Het oordeel van het Amerikaanse Hooggerechtshof is definitief. 

De EC wil met de brief zeker stellen dat de Europese wetgeving juist wordt begrepen. In de brief spreekt de EC overigens geen steun uit voor Microsoft of de Amerikaanse overheid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!