MSP: een biljoen dollar business in 2018

11-12-2017 | door: Blogger

MSP: een biljoen dollar business in 2018

Mijn oog viel deze week op een nieuwsbericht van AMI Partners. Het onderzoek van AMI geeft aan dat Managed Services Providers (MSP's) hun aanbod van technologieproducten en bedrijfsoplossingen steeds verder uitbreiden, omdat ze inspelen op de sterke vraag naar cloud- en beheerde services van klanten.

AMI-Partners jaarlijkse wereldwijde volgstudie van de wereldwijde MSP-markt laat zien dat MSP's een steeds groter marktaandeel winnen in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit is onder andere te danken aan het feit dat dankzij de flexibelere betalingsopties MSP's tegemoet kunnen komen aan de groeiende IT-behoefte van eindgebruikers in termen van diensten zonder zich in de schulden te hoeven steken om eenmalige uitgaven te bekostigen. Er ligt dus voor MSP's een mooie kans om door te groeien, naar mate de IT-behoefte van het MKB diverser wordt.

MSP: een biljoen dollar business in 2018

AMI-partners heeft voor dit onderzoek 950 MSP's in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië-Pacific onder de loep genomen. Het onderzoek geeft inzicht in hoe MSP's de IT van hun klanten beheren, de transitie naar de cloud faciliteren, en tegelijkertijd meerwaarde bieden door samen te werken met een steeds breder wordend scala aan hardware, software, tools en services. Die groei in zowel de breedte als de diepte zorgt ervoor dat MSP's volgens AMI aanspraak maken op zo'n 24% van de wereldwijde IT-omzet van ruim 4 biljoen dollar. Er ligt dus een opportunity van jewelste in het verschiet voor MSP's volgend jaar.

Ik ben het met de CEO van AMI eens. MSP's winnen inderdaad steeds meer marktaandeel ten opzichte van traditionele IT partijen. Zeker waar MSP's focussen op de specifieke IT-behoeften van verticale marktsegmenten. Vooral in sterk gereguleerde sectoren zoals gezondheidszorg en financiën, waar klanten vaak op maat gemaakte beveiliging, disaster recovery en compliance oplossingen eisen, zie je steeds meer gespecialiseerde MSP's ontstaan. Die op basis kennis en specialisme boven traditionele partijen uitstijgen.

API-fication van de IT de sleutel tot succes

MSP's hebben vandaag de dag toegang tot veel verschillende hulpmiddelen om de dagelijkse operatie op efficiëntere, productievere en winstgevender manieren te runnen. Het begint met Professional Services Automation (PSA) in combinatie met Remote Monitoring & Management (RMM), om vervolgens door te pakken met endpoint security, managed back-up en disaster recovery, etc. Alles om ervoor te zorgen dat je als MSP in staat bent zo goed mogelijk je dienstenpakket te leveren. Business continuity is een mooie term om al deze technologieën onder de scharen. Zoals ook AMI al aan gaf is innovatie en diversificatie van diensten het levensbloed van de moderne IT: het is dus zaak voor MSP's constant op de hoogte te blijven van de technologische evolutie.

Volgens AMI gebruikt de gemiddelde MSP meer dan 11 verschillende hulpmiddelen voor het bewaken van omgevingen en leveren van beheerdiensten. Het is dus essentieel dat verschillende tools met elkaar kunnen samenwerken. In een bredere zin is het voor ontwikkelaars zaak er altijd voor te zorgen dat het mogelijk is hun oplossing te combineren met de oplossingen van andere aanbieders. Die API-ficatie van de IT, die het mogelijk maakt een dienstenpakket op maat te maken voor iedere specifieke eindgebruiker, is de sleutel tot succes voor MSP's.

Van Value Added naar Managed Services

Ook interessant aan het artikel van AMI is de MSP-transformatie die momenteel aan de gang is onder de traditionele Value Added Resellers (VAR). Met name kleine en middelgrote VAR's zijn massaal bezig met het de bedrijfstransformatie die gepaard gaat met het opereren in een MSP-model. De studie geeft aan dat het bij het plannen en lanceren van managed services het voor een VAR gemiddeld 12 tot 14 maanden duurt om winstgevend te worden.

MSP's en hun technologiepartners kunnen de inzichten uit het onderzoek van AMI gebruiken om zichzelf nog beter te positioneren voor succes in dit snel veranderende technologielandschap. Voor Value Added Resellers in transitie zijn er de AMI playbooks. Deze playbooks maken duidelijk wat de belangrijkste stappen die VAR's systematisch moeten uitvoeren en welke KPI's ze tijdens deze bedrijfstransformatie in de gaten moeten houden.

Hype Cycle

Al met al is de studie van AMI een interessant document, zeker een aanrader om te downloaden. De materie en conclusies liggen absoluut in lijn met die visie die Portland heeft voor de IT-branche. Op basis van research van Gartner ontwikkelde Portland de Hype Cycle voor Managed Services Providers. Met onze Hype Cycle krijg je in één overzicht direct inzicht in de belangrijkste trends en hypes in de IT, die jouw business als MSP de komende jaren gaan beïnvloeden.

Tevens hebben we deze week het eerste MSP Benchmark survey van de Benelux gelanceerd, waarmee we jou als MSP willen laten zien waar je staat versus de markt. Iedereen die meedoet kan de eigen diensten of strategie verbeteren door in te spelen op wat de rest van de markt aan het doen is. Naar mijn idee is het voor iedere MSP in de Benelux in ieder geval nuttig om beter beeld te krijgen van de concurrentie!

Door: George van Brugge (foto), algemeen directeur van Portland Europe

Terug naar nieuws overzicht