Redactie - 12 december 2017

VM Backup is kans voor MSP

VM Backup is kans voor MSP image

Met meer dan 50 miljoen servers wereldwijd in gebruik zijn er naar schatting meer dan een miljard virtuele machines geïmplementeerd. Die installed base van virtuele machines biedt een enorme marktkans voor MSP's die de (virtuele) infrastructuur voor hun MKB/KMO klanten beheren.

Ondanks die gigantische opportunity toont de storage-industrie tekenen van veroudering, althans volgens de Gartner Hype Cycle voor Storage Technologies 2017. Van de vierendertig geprofileerde technologieën bevinden zich er zeven (20%) in het volwassen mainstream-stadium en twaalf (35%) in early mainstream. In deze volwassen wordende opslagmarkt zijn innovatieve technologieën, zoals deduplicatie en solid-state drives, al lang door meerdere concurrerende vendoren opgepakt, wat leidt tot marktconsolidatie door grotere spelers, verminderde productdifferentiatie, en krimpende prijzen en marges. Slechts zeven (20%) van de geprofileerde technologieën bevinden zich nog in de opkomende fase.

Bestandsanalyse en de back-up van clouddata worden gezien als opkomende technologieën, en tonen daarom een snelle beweging en een stijgende acceptatie op de Hype Cycle-curve. In beide gevallen geldt dat de toegenomen fragmentatie (in termen van datalocatie) en gegevensbeheer (als een neveneffect van cloud computing) de ontwikkeling voortstuwen, gedreven onder andere door SaaS-applicaties zoals Microsoft Office 365.

De Gartner Prioriteitsmatrix
Bovenstaande matrix maakt duidelijk wat de verwachtingen zijn in termen van marktadoptie, en wanneer Gartner verwacht dat het begin van de reguliere adoptie zal worden bereikt. Een dergelijke matrix biedt jou als MSP een een mooi overzicht van welke verschillende opkomende technologien er zijn, zodat je een betere inschatting kunt maken in welke technologie te gaan investeren en- of gaat adopteren op korte termijn. Zeker in een marktsegment dat zo snel volwassen aan het worden is, waar op de zeer lange termijn op dit moment geen grote ontwikkelingen meer aan komen.

Virtual machines en het MKB

Wanneer ik de prioritetismatrix los laat op ons eigen dienstenpakket, kan ik niet anders concluderen dat bijvoorbeeld Altaro een veelbelovende vendor is. Dit Maltese softwarebedrijf opereert grotendeels onder de radar van de bekende namen, maar laat zeer indrukwekkende cijfers zien. Dat het voor MSP's van alle formaten hoog tijd is om Altaro toe te voegen aan het portfolio wordt nog eens extra onderstreept als je ziet waar de diensten van Altaro passen op de Hype Cycle voor Storage Technologies.

David Valla, CEO van Altaro, geeft aan dat zijn bedrijf nu al technologieën als Enterprise Endpoint Backup, Disaster Recovery as a Service, VM Backup and recovery, en Cloud Data Backup levert. Valla geeft ook aan binnenkort Continiuous Data Protection te kunnen voorzien. Met name Virtual Machine Backup and Recovery valt wat mij betreft op: volgens de Hype Cycle iets wat je als innovatieve IT-dienstverlener nú zou moeten adopteren, als je dat nog niet gedaan hebt.

Indrukwekkende cijfers

Altaro zegt 40% jaar-op-jaar te groeien en beschermt nu al de gegevens van 40.000 klanten wereldwijd. De technologische drijfveer achter het succes van Altaro is VM Backup-software, die specifiek is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen (MKB/KMO) en Managed Service Providers. It totaal worden meer dan 400.000 virtuele machines (Hyper-V en VMware) nu beschermd met Altaro VM Backup.

Sinds de introductie van VM Backup in 2009 heeft Altaro meer dan 7000 resellers en MSP's opgetekend. Een indrukwekkende groei voor een private software-onderneming. Hun channel-only business model werkt als een speer. Het onlangs geïntroduceerde Multi-Tenant Cloud Management Console wordt is nu al bij 10.000 eindgebruikers actief.

Altaro is, in onze ogen, een verademing als het gaat om het backuppen van de virtuele infrastructuur van het MKB/KMO. Een vendor die complexiteit wegneemt, en prijzen afstemt op het budget van kleine en middelgrote ondernemingen.

Door: George van Brugge (foto), algemeen directeur van Portland Europe

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!