Witold Kepinski - 11 december 2017

Dell en IBM pakken martktaandeel in server markt

Dell en IBM pakken martktaandeel in server markt image

Dell en IBM wisten meer marktaandeel te pakken in de servermarkt ten koste van HPE aldus marktonderzoeksbureau IDC. De server business van Lenovo staat onder druk.

Volgens de IDC Quarterly Server Tracker van zijn de inkomsten van leveranciers in de wereldwijde servermarkt in het derde kwartaal van 2017 met 19,9 procent gestegen tot 17,0 miljard dollar (3Q17). 

De server markt is onlangs weer in trek na verschillende trage kwartalen, waarin een groot deel van de markt wachtte op de lancering van de Intel Purley SkyLake en AMD EPYC processoren. Hoewel de vraag van cloud service providers de algehele marktprestaties heeft ondersteund, beginnen ook andere delen van de servermarkt nu ook groei te vertonen. Wereldwijde server verzendingen stegen met 11,1 procent op jaarbasis naar 2,67 miljoen eenheden in 3Q17.

De volume server omzet steeg met 19,3 procent tot 14,2 miljard dollar, terwijl de serveromzet in het middensegment met 26,9 procent steeg naar 1,4 miljard dollar. High-end systemen groeiden met 19,4 procent tot 1,3 miljard dollar, profiterend van IBM's z14-lancering dit kwartaal. 

"Hyperscalers hebben de volumevraag in het derde kwartaal voortgezet, waarbij Amazon opnieuw de leiding had, terwijl Google en Facebook ook hun serverimplementaties opnieuw begonnen op te voeren," zegt Kuba Stolarski, research director, Computing Platforms  procemtbij IDC. "Hoewel ODM's grotendeels de begunstigden zijn geweest van de vraag naar hyperscaler-servers, zijn sommige OEM's nu begonnen met een aanzienlijke groei in verband met het bedrijfssegment. Dell groeide zijn serveractiviteiten met 37,9 procent, afhankelijk van de sterke synergie tussen het serverteam en de opslag team dat is overgenomen uit de EMC-acquisitie HPE heeft zich afgekeerd van hyperscaler-activiteiten en zich gericht op de onderneming, waardoor op de korte termijn vergelijkingen op jaarbasis worden gekweekt, maar die kracht in de onderneming laten zien. China is een sterke markt voor bedrijfsgroei geworden, zoals blijkt uit de groei van Dell met 42,3 procemt jaar-op-jaar tot 433 miljoen dollar en HPE / New H3C Group met 49,6 procent tot 421 miljoen dollar. Bovendien heeft IBM aangetoond dat de onderneming nog steeds ruimte heeft voor niet-x86-systemen.

De HPE / New H3C Group bleef eerste op de wereldwijde servermarkt met 19,5 procent marktaandeel in 3Q17, terwijl de omzet met 1,1 procent jaar-op-jaar daalde tot 3,3 miljard dollar. HPE's aandeel en jaar-op-jaargroeipercentage omvat inkomsten van de H3C- joint venture in China die begon in mei 2016; dus, de gerapporteerde HPE / New H3C Group combineert server-omzet voor beide bedrijven wereldwijd. Dell handhaafde de tweede positie op de wereldwijde servermarkt met 18,1 procent van de omzet.

IBM en Cisco waren statistisch gebonden samen sterk voor de derde marktpositie. IBM had een aandeel van 6,4 procent, met een omzetgroei van 26,5 procent jaar op jaar tot 1,1 miljard dollar. Cisco had een aandeel van 5,8 procent en de omzet steeg met 6,9  procent tot 992 miljoen dollar. Cisco zegt tevreden te zijn met zijn blade server positie.

Lenovo stond op de vijfde plaats met een aandeel van 5,1 procent en een omzetdaling van 12,6 procent tot 861 miljoen dollar. De ODM Direct-groep van leveranciers verhoogde de omzet met 45,3 procent tot 4,1 miljard miljard dollar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!