Rol van CDO wint aan terrein
11-12-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Rol van CDO wint aan terrein

De rol van Chief Data Officer (CDO) blijft aan terrein winnen. CDO's vormen een hoeksteen van digitale business transformatie.

Dit blijkt uit de Gartner Chief Data Officer survey van onderzoeksbureau Gartner, waaraan 287 CDOs, chief analytics officers en andere hooggeplaatste data en analytische leiders hebben deelgenomen. "Terwijl de eerste generatie CDO's zich richtte op data governance, datakwaliteit en regulatorische drijvers, leveren de hedendaagse CDO's tastbare business value en maken zij een datagedreven cultuur mogelijk", aldus Valeria Logan, onderzoeksdirecteur bij Gartner.

Missiekritieke functie

"Afgestemd op deze verschuiving in focus, toont het onderzoek ook aan dat voor het eerst meer dan de helft van de CDO's direct aan een hoge business leader zoals de CEO, COO, CFO, directeur/eigenaar of raad van bestuur/aandeelhouders rapporteert. In 2021 zal de CDO worden gezien als een missiekritieke functie in verhouding tot IT, business operations, HR en financieel in 75% van de grote organisaties."

Uit het onderzoek blijkt dat de steun voor de functie CDO wereldwijd toeneemt. 57% van de respondenten van de Gartner Chief Data Officer survey geeft aan officieel de titel CDO te dragen. Dit percentage lag in de 2016 editie van het onderzoek nog op 50%. Ook is het aantal organisaties dat over een 'Office of the CDO' beschikt gestegen, van 23% in 2016 naar 47% in 2017.

Groeiende verantwoordelijkheden en budgetten

"De stabiele volwassenwording van de Office of the CDO onderstreept de acceptatie van en het bredere begrip over de functie, en erkent zowel de impact als waarde die CDO's wereldwijd kunnen leveren", aldus Michael Moran, onderzoeksdirecteur bij Gartner. Moran wijst ook op de groeiende verantwoordelijkheden en budgetten van CDO's, evenals de groeiende betrokkenheid vanuit managers bij deze functie. Hieruit blijkt de steeds centralere rol die CDO's spelen in veel organisaties.

Meer informatie over het onderzoek van Gartner is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht