Witold Kepinski - 12 december 2017

Gartner: omzet server business stijgt

Gartner: omzet server business stijgt image

In het derde kwartaal van 2017 steeg de wereldwijde server omzet met 16 procent jaar-op-jaar, terwijl de leveringen met 5,1 procent stegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016, volgens Gartner. "Het derde kwartaal van 2017 zorgde voor een voortgezette groei op mondiaal niveau met wisselende regionale resultaten", zegt Jeffrey Hewitt , vice-president bij Gartner. "Een uitbouw van infrastructuur om cloud- en hybride cloud-implementaties te ondersteunen was de belangrijkste motor voor groei in de servermarkt voor de periode."

"x86-servers stegen met 5,3 procent in zendingen voor het jaar en 16,7 procent in omzet in het derde kwartaal van 2017. RISC / Itanium Unix-servers daalden wereldwijd, 23,5 procent in zendingen en 18,3 procent in omzet van leveranciers vergeleken met dezelfde kwartaal vorig jaar. De 'andere' CPU-categorie, die voornamelijk mainframes is, vertoonde een daling / toename van 54,5 procent , "zegt Hewitt.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) bleef leider op de wereldwijde servermarkt op basis van omzet. Ondanks een daling van 3,2 procent, behaalde het bedrijf 3,1 miljard dollar aan inkomsten voor een totaalaandeel van 21 procent voor het derde kwartaal van 2017. Dell EMC behield de nummer 2-positie met 37,9 procent groei en 20,8 procent marktaandeel. Inspur Electronics kende de hoogste groei in het kwartaal met 116,6 procent, aangedreven door voortdurende verkopen aan cloudaanbieders in China, evenals wereldwijde uitbreidingsinspanningen.

In servertransporten handhaafde Dell EMC de nummer 1-positie in het derde kwartaal van 2017 met een marktaandeel van 17,8 procent. HPE behaalde de tweede plek met 16,4 procent van de markt. Inspur Electronics was de enige leverancier in de top vijf die een positieve groei liet zien in het kwartaal.

Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA)

In het derde kwartaal van 2017 bedroeg de serveromzet in EMEA 3,1 miljard dollar, een stijging van 17,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2016. Serverleveringen bedroegen 495 duizend eenheden, een groei van 2,9 procent jaar op jaar.

"Op het eerste gezicht heeft de EMEA-servermarkt eindelijk positieve resultaten", zegt Adrian O'Connell , onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Echter, de gestegen prijs van bepaalde componenten als gevolg van bevoorradingstekorten was de belangrijkste motor achter de omzetgroei, omdat leveranciers hogere kosten doorberekend aan gebruikers."

In termen van omzet profiteerden alle top vijf leveranciers van deze groei in het derde kwartaal van 2017. HPE behield de nummer 1 positie, maar Dell EMC zag met name een sterke groei van het aandeel in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar. "Een uitgebreid klantenbestand van de EMC-overname blijft profiteren van de serveractiviteiten in de nieuwe Dell EMC-organisatie", aldus O'Connell.

HPE is de laatste van de top vier leveranciers per omzet om nog steeds een niet-x86-serverbedrijf te hebben, dus het is meer beïnvloed door de schommelingen van dat segment. IBM staat op de vijfde plaats voor server-omzet en vertoont groei na een lange periode van verval.

"Hoewel de omzet in het derde kwartaal er relatief positief uitzag, toont de lage groei van de verzending aan dat de EMEA-servermarkt beperkt blijft", aldus O'Connell. "Hoewel de tekorten aan onderdelen afnemen, verwachten we al geruime tijd dat de onderliggende bedrijfsvooruitzichten in de regio niet verbeteren."

Aanvullende informatie is beschikbaar voor abonnees van het Gartner Servers Quarterly Statistics Worldwide-programma. Dit programma biedt wereldwijde marktomvang en gegevens delen per leverancieromzet en eenheidsverzendingen. Segmenten omvatten: regio, leverancier, leveranciersmerk, submerk, CPU-type, CPU-groep, max. CPU, platform, prijsklasse, besturingssystemen en distributiekanalen.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!