Gartner verwacht dat AI in 2020 meer banen oplevert dan kost
13-12-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner verwacht dat AI in 2020 meer banen oplevert dan kost

2020 wordt een omslagpunt voor de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op werkgelegenheid. AI creëert vanaf dit jaar meer banen dan het kost.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. De impact van AI op werkgelegenheid varieert per sector. Tot 2019 zal de zorg, de publieke sector en de onderwijssector een forse groei in de vraag naar personeel doormaken. De werkgelegenheid in de maakindustrie wordt echter juist hard getroffen door AI. Het omslagpunt ligt in 2020; Gartner verwacht dat tussen 2020 en 2025 in totaal twee miljoen nieuwe banen zullen ontstaan door AI.

Tijdelijk banenverlies

"Veel significante innovaties in het verleden zijn gepaard gegaan met een overgangsperiode met tijdelijk banenverlies, gevolgd door herstel en business transformatie. AI zal vermoedelijk dezelfde ontwikkeling doormaken", aldus Svetlana Sicular van Gartner. Het onderzoeksbureau voorspelt dat AI de productiviteit in veel functies ten goede zal komen en miljoenen lage en middelhoge functies zal elimineren, maar tegelijkertijd miljoenen nieuwe posities zal creëren voor niet alleen management en gespecialiseerd personeel, maar ook voor laag opgeleid personeel.

Gartner verwacht dat AI op niet-routinematig werk zal worden toegepast om werknemers te ondersteunen bij het uitvoeren van dit werk. Gartner verwacht dat in 2022 één op de vijf werknemers die niet-routinematig werk uitvoert hierbij gebruik zal maken van AI.

Repetitieve handelingen in retail automatiseren

Ook wijst het onderzoeksbureau erop dat veel retailers intelligente procesautomatisering zullen inzetten om arbeidsintensieve en repetitieve handelingen te automatiseren die nu nog worden uitgevoerd door mensen. Gartner wijst echter op onderzoek waaruit blijkt dat veel consumenten de voorkeur geven aan persoonlijk contact met verkopers, bijvoorbeeld bij de aanschaf van cosmetica en medicijnen. Gartner verwacht dan ook dat traditionele verkoopadviseurs niet door AI zullen verdwijnen.

Gartner voorspelt dat AI een 2,9 miljard dollar aan bedrijfswaarde zal creëren in 2021. Door productiviteitsverhogingen die met AI kunnen worden gerealiseerd kunnen 6,2 miljard uur aan arbeidsuren worden gewonnen.

Meer informatie is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht