Witold Kepinski - 18 december 2017

Siemens zet vaart achter industriële digitalisering

Siemens zet vaart achter zijn digitalisering strategie en richt wereldwijd 20 centra op voor digitale klanttoepassingen in de industriële sector. Elk van deze MindSphere Application Centers voor digitaal aanbod van Siemens omvat meerdere locaties in verschillende landen en is gespecialiseerd in een specifieke branche waarin Siemens actief is.

Tegenwoordig werken ongeveer 900 softwareontwikkelaars, gegevensspecialisten en technici samen met klanten van Siemens in deze centra om digitale innovaties voor gegevensanalyse en machine learning te ontwikkelen. Deze nieuwe oplossingen worden ontwikkeld op MindSphere, het open, cloud-gebaseerde besturingssysteem van Siemens voor het Internet of Things (IoT).

Om dicht bij zijn klanten te zijn, heeft het bedrijf zijn 20 centra verdeeld over 50 locaties in 17 landen over de hele wereld. "We breiden onze leiderschapsrol in industriële digitalisering voortdurend uit," zei Joe Kaeser (foto), president en CEO van Siemens. "Met onze wereldwijde ervaring op het gebied van elektrificatie en automatisering en onze industriële softwaredeskundigheid, genereren we optimale voordelen voor onze klanten."

Software

Tijdens het boekjaar 2017 heeft Siemens zijn aanbod rond softwareoplossingen en digitale services verder uitgebreid. De opbrengsten uit digitale technologieën stegen bijvoorbeeld tot 5,2 miljard euro, waarvan 4 miljard euro toe te schrijven was aan software en 1,2 miljard euro aan digitale diensten. Dit komt overeen met een stijging van 20 procent op jaarbasis en betekent dat Siemens duidelijk een marktgroei van ongeveer acht procent heeft overtroffen.

Inter of Things

Siemens lanceerde zijn MindSphere IoT-besturingssysteem ongeveer een jaar geleden in het bedrijf. Er zijn nu ongeveer een miljoen apparaten en systemen met elkaar verbonden via MindSphere, en dit aantal moet tegen het einde van het fiscale jaar 2018 1,25 miljoen bedragen. Vanaf januari 2018 zal MindSphere ook beschikbaar zijn op Amazon Web Services. Deze samenwerking brengt Siemens, de wereldwijde marktleider in industriële automatisering, samen met de internationale nummer 1 in cloudoplossingen. Als gevolg hiervan profiteren gebruikers van de voordelen van een krachtigere ontwikkelomgeving, extra analysefuncties en uitgebreide connectiviteit. Industriële toepassingen en digitale diensten kunnen worden ontwikkeld en op MindSphere worden uitgevoerd.

Om het innovatieproces verder te versnellen, zal Siemens zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (O & O) in het jaar 2018 opnieuw verhogen en een extra bedrag van ongeveer 450 miljoen euro investeren. Als gevolg hiervan zullen de R & D-uitgaven toenemen van ongeveer 5,2 miljard euro in het fiscale jaar 2017 tot meer dan 5,6 miljard euro in het fiscale jaar 2018. Meer dan 3 miljard euro van de R & D-uitgaven van het bedrijf zijn in het fiscale jaar 2017 naar Duitsland gekomen. Sinds 2014 zijn de R & D-investeringen van Siemens gestegen met ongeveer 40 procent.

Robots

Voor het boekjaar 2018 heeft Siemens ongeveer 500 miljoeneuro  aan R & D-uitgaven gereserveerd voor bedrijfskerntechnologieën, waaronder innovatieve terreinen als additieve productie, autonome robotica, gegevensanalyse en kunstmatige intelligentie, en digitale tweelingen, maar ook vermogenselektronica en gedistribueerde energiesystemen. In het fiscale jaar 2017 had Siemens wereldwijd ongeveer 40.000 R & D-medewerkers - van wie er ongeveer 13.700 in Duitsland waren, ongeveer 6.500 in de VS, ongeveer 2.700 in China en ongeveer 6800 in India.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!