Spanning staat weer op eigen benen
21-12-2017 | door: Hans Steeman

Spanning staat weer op eigen benen

Backup in de cloud is nog steeds de kernactiviteit van de Amerikaanse startup Spanning (Austin / Texas). Dat is al jaren zo en het maken van backup’s van SalesForce , de Google Team suite en Office 365 is de de hoofdactiviteit. Het bedrijf, dat in 2010 opgericht werd, groeide gestaag en werd in 2014 geacquireerd door Dell. Het was een startup met 10 miljoen omzet en 52 medewerkers. In de schoot van EMC zou het verder ontwikkelen. Daarvoor waren wel investeringen nodig en EMC was daarvoor de gedroomde moeder. Maar het liep zoals zo vaker anders.

Twee jaar na de acquisitie was er weliswaar een datacentrum in Dublin gerealiseerd, maar de acquisitie van EMC door Dell gooide roet in het eten. Spanning werd een cashcow en de noodzakelijke investeringen bleven uit. De omzet groeide met steun van de EMC-partners, maar qua technologie stond men stil. Amazon was de hosting provider voor de Spanning service, en dat was voor DellEMC een serieus pijnpunt. Spanning CEO Jeff Erramouspe (foto) was tijdens ons gesprek kraakhelder: "Amazon was direct het pijnpunt toen de acquisitie door Dell een feit was, Amazon AWS was de grootste vijand van EMC, zo bleek in de eerste interne meeting met de voormalige EMC CEO Joe Tucci."

Investeerder

Het bedrijf kwam uiteindelijk in de etalage te staan en eindigde in 2016 in handen van Insight Venture Partners, een logisch gevolg van het feit dat Dell’s focus veel meer op hardware was dan die van EMC. Bovendien was de behoefte aan cashflow in strijd met de behoefte om de technologie te innoveren. De overname door Insight Venture Partners was daarom een van de weinige oplossingen. In de periode dat Dell het bedrijf in handen had is het personeelsbestand gegroeid van 52 naar 54. Ondanks de omzetgroei die wel gerealiseerd werd, geen levensvatbare ontwikkeling. In handen van de investeerder moet het tij keren.

Een nieuwe start

Na de overname is de spirit weer duidelijk terug. Google Team Drive data protectie is afgelopen juni geïntroduceerd en de ondersteuning voor SalesForce is een andere sterke poot. Inmiddels zijn er meer dan 8000 klanten. De relatie met DellEMC heeft een andere vorm gekregen. Op dit moment is men een strategisch sales partner en worden de opties voor een OEM-deal onderzocht. Maar Spanning zit in een goed nest want Insight Venture Partners heeft meer backup- en data beveiligingsbedrijven (zoals Acronis, OwnBackup, Unitrends en Veeam ) in zijn portfolio. Samenwerking kan nieuwe kansen creëren.

GDPR

De concurrentie in de markt van Spanning bestaat onder andere uit Veeam, Druva, Commvault en Barracuda met als grote verschil dat zij vooral voor on-premise oplossingen gaan en Spanning juist de cloud als domein heeft. Tegen de achtergrond dat iedereen verwacht dat binnen vijf jaar de enterpise markt de cloud als default omgeving zal omarmen, een goede uitgangspositie. “SaaS is de technologie van de toekomst” aldus CEO Jeff Erramouspe. Een uitbreiding richting Amazon Glacier voor archivering staat op de radar. Niet onbelangrijk: een volledige GDPR-compatibiliteit in mei 2018 is gepland. Dat sluit aan bij de focus richting Europa waar komend jaar de ontwikkelingen mede op gericht zijn. Om dat te bereiken zal het personeelsbestand gaan groeien tot zo’n 150 medewerkers eind 2018.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter