Wouter Hoeffnagel - 26 december 2017

ACM gaat vanaf februari sneller optreden tegen schending nieuwe dataroamingtarieven

Het maximale groothandelstarief voor dataroaming voor telecomaanbieders wijzigt op 1 januari 2018. Dit tarief stelt aanbieders in staat uit te rekenenen hoeveel gigabytes aan data klanten in het buitenland mogen gebruiken tegen het tarief dat in Nederland geldt. De ACM kondigt aan vanaf februari 2018 sneller te zullen optreden indien partijen zich niet aan de regels houden.

Sinds 15 juni 2017 betalen gebruikers bij verblijf in een ander EU-land hetzelfde voor mobiel bellen en internetten als in Nederland. De nieuwe roamingregels zijn van toepassing op zowel zakelijke klanten als consumenten die binnen de Europese Unie en sommige van hun overzeese gebiedsdelen bellen, sms’en of internetten met hun mobiele telefoon. De regels gelden ook voor Noorwegen, IJsland en Lichtenstein. Telecomaanbieders mogen een maximum stellen aan het aantal gigabytes dat klanten hierbij mogen verbruiken. Het maximale wholesaletarief voor dataroaming daalt vanaf januari 2018 van €7,70 per Gb naar €6,00 per Gb, exclusief BTW.

Telecomaanbieders kunnen zich tot eind januari 2018 melden bij de ACM indien zij tegen problemen aanlopen met de nieuwe regels. De toezichthouder kondigt aan in deze periode met de partij te zullen meedenken en afspraken te zullen maken om alsnog tot een juiste implementatie van de roamingregels te komen. Vanaf februari 2018 gaat de ACM sneller optreden indien deze regels worden geschonden, waarbij boetes kunnen worden opgelegd.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!