Redactie - 28 december 2017

ActiveAether will online computer resources aanbieden

ActiveAether will online computer resources aanbieden image

De wereld staat vol met PC’s en smartphone die een deel van hun van resources (reken- en opslagcapaciteit) onbenut laten. Van deze overtollige capaciteit kunnen bedrijven gebruik maken om scale-out-klussen uit te voeren. De Amerikaanse startup ActiveAether wil hiervoor een marktplaats gaan bouwen. Vraag en aanbod wordt daarbij samengebracht via een online portal. Naast het samenbrengen van vraag en aanbod, wil het bedrijf ook bemiddelen in het soort werk dat computers en smartphones gaan uitvoeren. Hierdoor wordt voorkomen dat aanbieders ongemerkt in netwerken verzeild raken waar ze geen affiniteit mee hebben. Ook zal ActiveAether een betalingsmodel opzetten. Opvallend daarbij is dat men daartoe zelfs een blockchain met eigen cryptocoin (de FogCoin) in gedachten heeft.

De CEO van de in New-York gevestigde startup ActiveAether, Robert MacInnis (foto), zet momenteel alle zeilen bij om steun voor zijn plan te krijgen. Wij spraken hem in Sunnyvale Californië. Fog computing is een relatief nieuw fenomeen dat zijn intrede gedaan heeft als oplossing voor de vraag naar edge-computing bij IoT-toepassingen. Cisco’s Ginny Nichols heeft de term Fog Computing geïntroduceerd. De metafoor komt voort uit het gegeven dat Fog (mist) een wolk is die dicht bij de grond zweeft (de rand van de wereldbol). Dit symboliseert ook het feit dat edge-computing dicht aan de rand van een netwerk gebeurt.

Netwerken

Bij Fog computing gebeurt de dataverwerking in applicaties die zich aan de rand van het netwerk bevinden, dicht tegen de bron aan. Ze zitten dus niet ergens ver weg diep in de cloud. Hierdoor wordt al het voorbereidende rekenwerk gedaan in slimme systemen die los staan van het grote rekencentrum. Pas na de pre-processing aan de rand, komt de data daar terecht. Dit reduceert de datastromen door de cloud infrastructuur.

De combinatie van de FogCoin en ActiveAether opent nieuwe manieren om inkomen te vergaren, aldus: Robert MacInnis. Een gemiddelde PC heeft al snel 350 Gbyte aan onbenutte opslagcapaciteit. PC’s en smartphones staan de meeste tijd in idle mode. Door deze resources aan te bieden zouden mensen, zeker in lagelonenlanden zoals India, significante delen van hun inkomen kunnen vergaren. Robert MacInnis claimt dat een inwoner van India eenvoudig tot 15% extra inkomen kan verdienen met zijn concept.

Rekenmodel

De uitdaging die MacInnes gecreëerd heeft is dat de financiële transacties via de FogCoin gaan plaatsvinden. MacInnes: “We brengen mensen van overall bij elkaar en hebben een universeel rekenmodel nodig. Ik denk dat de FogCoin daarvoor een zeer geschikte oplossing is”. De aanbieder bepaalt de prijs en krijgt daarvoor de waarde in FogCoins uitgekeerd. Deze kunnen uiteindelijk weer omgezet worden in de lokale valuta. Waarom MacInnes zo fanatiek aan de FogCoin vast houdt bleef wat onduidelijk, ook andere betalingsvormen zouden de problemen met wisselkoersen kunnen oplossen.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!