Redactie - 29 december 2017

Vexata: als elke microseconde telt

Vexata: als elke microseconde telt image

De industriële revolutie rond flash storage is nu in een fase gekomen dat performance de onderscheidende factor wordt. Het verschil zit vooral in de snelheid. Startup Vexata heeft daar zijn krachten gebundeld en werkt aan oplossingen die snelheid centraal stelt en applicaties daardoor veel sneller laat werken. Alleen al qua snelheid is een 3 tot 10 keer hogere performance als doelstelling vastgelegd. Hierbij wordt enkel van commodity componenten gebruik gemaakt. Flash geheugen voor block-storage is het focuspunt, snelheid de doelstelling.

Vexata is gevestigd in San Jose (CA) en heeft onder de leiding van Zahid Hussain drie jaar aan ontwikkeling gedaan voordat het product het levenslicht zag. De oprichters Zahid Hussain en Surya Varanasi komen uit bekende bedrijven zoals EMC en VMware, mensen die weten waar ze het over hebben. Het Active Data Fabric platform dat men ontwikkelt moet resulteren in een storage omgeving met access tijden korter dan 5 microseconden. Zahid Hussain CEO: “De datasnelheden komen in de richting van 60 tot 80 Gbyte/s terwijl de storage stack die nu als snel 1250 microseconden gebruikt terug moet naar minder dan 5 microseconden.” Stevige doelstellingen. Om dit te realiseren wordt gebruik gemaakt van SSD NVMe zoals die geleverd wordt door Intel, Samsung, Micron en Toshiba en het VX-OS-besturingssysteem. Hierbij wordt geen rekening gehouden met voordelen die compressie en de-duplicatie nog kunnen opleveren.

“Het meest complexe deel was het bij elkaar brengen van een team, dat in staat was de ontwikkeldoestelling te realiseren en te komen tot het definiëren van een architectuur voor onze gedistribueerde oplossing. Nu zijn we in ons vierde jaar aangekomen en verschuift de focus richting toepassingsgebieden binnen de bedrijven waar we ons op richten, zoals finance, analytics en machine learning”, aldus CEO Zahid Hussain (foto). TATA is een van de eerste klanten die de voordelen van de technologie inzet bij zijn payroll-systeem.

Vexata gebruikt industrie standard componenten en probeert die met nieuwe software en interface concepten tot hogere performance te brengen. Met behulp van de Vexata technologie moeten bestaande servers, zoals Microsoft, Oracle en SAP in een hogere versnelling komen. De hardware bestaat uit 64 SSD’s in een rack, resulterend in 500 Tbyte aan storage.  Deze capaciteit kan verder verhoogd worden als compressie en de-duplicatie worden toegevoegd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!