MediaMarkt kopstuk Erich Kellerhals overleden

28-12-2017 | door: Witold Kepinski

MediaMarkt kopstuk Erich Kellerhals overleden

MediaMarkt kopstuk Erich Kellerhals is overleden. Erich Kellerhals (1939- 2017) was een Duitse ondernemer met een minderheidsbelang in de Media-Saturn-Holding. Erich en zijn vrouw Helga Kellerhals begonnen in 1979 met Media-Saturn GmbH met business partners Walter Gunz en Leopold Stiefel.

Kellerhals opende in 1963 - samen met zijn vrouw Helga - in Ingolstadt een speciaalzaak voor fietsen, oliekachels, kachels, radio en televisietoestellen. Het bedrijf breidde onder de naam "FEG Kellerhals" en had in Beieren vijf takken met toenemende assortiment. In 1968 arriveerde Leopold Stiefel .

Verkoop en Marketing

Toen de hypermarkten halverwege de jaren zeventig opkwamen, dachten de drie mensen aan een nieuwe vorm van distributie. Kellerhals had de ondernemerservaring, contacten en het nodige risicokapitaal. Op 24 november 1979 richtten zij de eerste Media Markt op in het Euro Industrial Park in München. Het aantal werknemers steeg in het eerste jaar van 15 naar 140. Hij leidde het bedrijf. Zijn vrouw had aanvankelijk de leiding over administratie en boekhouding. Stiefel werd verantwoordelijk voor de in- en verkoop en Walter Gunz, voormalig medewerker van Karstadt, was verantwoordelijk voor marketing.

Toen het bedrijf negen jaar na de start sneller wilde uitbreiden, kende Kaufhof een belang van 54% toe en in 1990 bracht het zijn dochteronderneming Saturn Hansa in het bedrijf. Kellerhals behield een aandeel van 21% in Media Markt, maar had een vetorecht bij alle belangrijke beslissingen. 

In januari 2013 kondigde Leopold Stiefel aan dat zijn familie hun aandelen aan Metro AG zou verkopen. De aandelen van de familie Kellerhals blijven 21,6% bedragen.

Oostenrijk

Sinds de jaren zestig houdt het echtpaar Kellerhals zich ook bezig met onroerend goed (commercieel en residentieel vastgoed, winkelcentra en hotels). Het bezit een grote voorraad grond. Kellerhals verhuurt het commercieel vastgoed aan de MediaSaturn Group. Het hoofdkantoor van MediaSaturn in Ingolstadt is bijvoorbeeld verhuurd aan landgoed Kellerhals. In Oostenrijk is zij de eigenaar van de SCA GmbH in Salzburg . Dit winkelcentrum is uitgebreid of een nieuw gebouw is gebouwd, dat in 2015 is geopend als Salzburg Arena (voorheen winkelcentrum Alpenstraße). In Ingolstadt is de bouw van een winkelcentrum gepland. Een winkelcentrum is uitgebreid in St. Pölten in Oostenrijk.

Zijn zoon Jürgen Kellerhals onderneemt in de verhuur van commercieel onroerend goed en in de exploitatie van hotels. Het hoofdkantoor bevindt zich in Ingolstadt. Zijn kleinzoon Julian Kellerhals trad ook toe tot het familiebedrijf.

In juli 1997 nam een investeerdersgroep onder leiding van Kellerhals en Peter Amberger het bedrijf Möbel Unger over om ze over te plaatsen naar een gedecentraliseerd handelsconcept. Nadat de renovatie mislukte dit en Unger moest faillissement aanvragen.

Detailhandel

In 1999 richtte Kellerhals een stichting zonder winstoogmerk op voor het trainen van promotie in de detailhandel en in 2000 de Erich Kellerhals Foundation, die actief is op cultureel gebied. In Salzburg was hij samen met zijn vrouw eigenaar van Convergenta Invest en Beteiligungs GmbH, eveneens vertegenwoordigd in Bad Wiessee. De Medical University Foundation in Salzburg wordt ondersteund op het gebied van onderzoek.

Erich Kellerhals was een miljardair. Zijn rijkdom bedroeg ongeveer ongeveer 3,4 miljard dollar volgens de Forbes- lijst van de rijkste mensen ter wereld in 2015 waarbij hij op plaats 512 stond.

Bron: Wikipedia

Terug naar nieuws overzicht
Hardware