Redactie - 31 december 2017

Igneous Hybrid Storage Cloud: managed secundaire storage in het eigen datacentrum

Igneous Hybrid Storage Cloud: managed secundaire storage in het eigen datacentrum image

Veel bedrijven worstelen met de invulling van hun secundaire storage. Het gemak van de cloud is aanlokkelijk, maar het extern opslaan van kritische data zorgt ook voor een minder comfortabel gevoel. Startup Igneous uit Seattle (Washington) komt met een mooie tussenoplossing.

Een managed services die secundaire opslag in het eigen datacentrum van de klant realiseert, volledig door Igneous beheerd wordt en met een break out naar een optionele externe cloud storage. Dat alles op basis van het AWS S3 protocol. De minimale configuratie is 212 Tbyte (200 Tbyte netto) opslagcapaciteit die uit te breiden is in stapjes van 200 Tbyte en aangeboden wordt op basis van een abonnement dat 40.000 dollar / jaar gaat kosten. Omgerekend 1,5 cent per Gigabyte per maand. “De Igneous dataservice realiseert een echte cloud-oplossing voor lokale data en ondersteunt de Amazon S3 API, feitelijk de geaccepteerde de facto standaard voor cloud-services”, aldus Kiran Bhageshpur de CEO en co-founder van Igneous Systems.

Het concept maakt gebruik van op maat gemaakte hardware, in de vorm van harddisks voorzien van een ARM-controller op de SATA-interface en specifieke software in de vorm van RatioPerfect. Op dit moment zijn het nog traditionele magnetische harddisks die gebruikt worden, maar in de toekomst komt de overstap naar SSD’s in zicht. Daarmee is een lokale versie van de cloud-service een feit. En dat opent nieuwe opties, want bedrijven willen steeds vaker de voordelen van de cloud benutten. Met behulp van deze nano-servers wordt de brug geslagen tussen externe en interne cloud services met een scale-out in stapjes van 200 Tbyte.

Het lijkt een complexe oplossing voor een relatief simpel probleem, maar Igneous claimt dat sommige bedrijven niet naar publieke (externe) cloud services kunnen omdat of de latency die bij internetverkeer hoort een issue is, of de vertrouwelijkheid van de bedrijfskritische dataopslag buiten de deur feitelijk onmogelijk maakt.

De hardware

Een node bestaat uit 68 nanoservers en twee switches die in een rack gecombineerd worden, dit alles gecoördineerd door dedicated software die ook zorgt voor de-duplicatie, compressie en erasure codering. Door de slimme gedistribueerde opzet, is de hulp van krachtige energie slurpende x86-processoren niet nodig. Of zoals de CEO claimt: “Elke harddrive brengt zijn eigen rekenkracht mee”.

En omdat public cloud een serviceconcept is, heeft Igneous een vergelijkbare aanpak met de Zero-Touch-mode. Igneous realiseert voor zijn klanten het complete beheer en management van de cloudoplossing, inclusief software maintenance en onderhoud. “We bieden de klant een service en verkopen hem geen hoeveelheid hardware” De nano-servers die we gebruiken zijn relatief goedkoop en ook niet super krachtig, maar ze voldoen perfect voor hun taak", aldus Kiran Bhageshpur.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!