Redactie - 02 januari 2018

Minio: S3 overlay is het parool

Minio: S3 overlay is het parool image

Startup Minio is geen onbekende. Al een paar jaar prediken ze over de kwaliteit en flexibiliteit van Amazon S3 als objectstorage oplossing. In eerste instantie lag de focus op dedicated miniatuur servers die samen een grote wolk zouden vormen. Inmiddels is de scope veel breder en lijkt software een veel belangrijkere rol te spelen. CEO en co-founder Anand Babu Periasamy, praat probleemloos uren over zijn bedrijf en de bijbehorende missie. Minio is bezig het gat tussen on-premisses en cloud storage in te vullen met een concept dat op elke storage omgeving zorgt voor een implementatie die de Amazon S3-API kan ondersteunen. Vanuit Palo Alto een verslag van een inspirerende sessie met de CEO Ahand Babu (foto).

Over Minio hebben we al eerder bericht. Al een tijdje is men bezig geweest met het ontwikkelen van mini servertje en een complete development omgeving. Deze servers zorgen voor een Amazon S3 comptabele object storage omgeving en kunnen met elkaar gecombineerd worden. Een fanatieke schare ontwikkelaars maakt er gebruik van.  Hoewel de hardware nog steeds beschikbaar is en er op ontwikkeld wordt, is er een geheel nieuw concept toegevoegd. Vooral bedrijven zullen daar baat bij hebben, want Minio heeft inmiddels software ontwikkeld die als flexibele laag op elke storage omgeving geïmplementeerd kan worden. Zo kunnen Microsoft Azure gebruikers hun storage met de Minio software naar buiten toe toegankelijk maken als een S3 cloud storage. Gebruikers met meerdere cloud omgevingen kunnen op eenvoudige wijze al hun cloud storage via een uniform S3-protocol benaderbaar maken.

De cloud markt is zwaar gedomineerd door Amazon met zijn S3 protocol, het is de de-facto standard in deze markt. Microsoft met en Google proberen hierop te diversifiëren en dat creëert de mooie uitgangspositie voor Minio. Andere aanbieders en prijsmodellen, maar dezelfde functionaliteit. Bedrijven die Microsoft Azure (ook veel gebruikt in kantooromgevingen) als uitvalsbasis blijven gebruiken en er ook een S3 omgeving implementeren. Dat het idee van Ahand Babu goed valt wordt ook bevestigd door de interesse van investeerders. Hij heeft absoluut geen probleem om het werkkapitaal bij elkaar te brengen. Eén van de CTO’s is inmiddels een Nederlander: Frank Wessels. Hij is al meer dan een jaar onderdeel van het management.

Via Docker Containers

Om zijn S3 service uit te rollen gebruikt Minio Docker containers. Hiermee kan het eigen object storage platform uitgerold worden (compleet met erasure coding en encryptie) of een S3 compatibele service op basis van Google Cloud Storage, Microsoft Azure Blob storage, Clound Foundry (voor een JAVA-omgeving), een Kubernetes container cluster, een NAS of slechts een JBOD. “De object storage is bestemd voor de opslag van ongestructureerde data die al jaren een fikse groei doormaakt. De block en file storage wordt vooral gebruikt voor productiesoftware terwijl object storage gebruikt wordt voor data die analytische klussen”, aldus Anand Babu Periasamy, CEO en co-founder van Minio. De industrie zal binnenkort op tal van plaatsen Minio-services zien ontluiken.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!