AI implementatie geremd door gebrek aan talent

04-01-2018 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

AI implementatie geremd door gebrek aan talent

Bedrijven blijven kunstmatige intelligentie integreren in hun activiteiten ondanks een gebrek aan kennis in de organisatie, aldus een onderzoek van EY onder senior AI-professionals. 

De EY-poll werd gedaan onder 200 senior AI-professionals over de huidige stand van AI-acceptatie en integratie. Talent is een belangrijk punt van zorg voor opiniepeilingen, 56% meldt een tekort aan KI-experts als hun grootste belemmering voor de implementatie van AI in bedrijfsactiviteiten. Organisaties maken zich ook zorgen over de diversiteit van het beschikbare talent. 41% merkt op dat genderdiversiteit invloed kan hebben op de vooroordelen die machines zullen opdoen.

Chris Mazzei, EY Global Innovation Technologies Leader en Global Chief Analytics Officer, zegt: "Toen bedrijven (in 2017) strategieën bedachten om AI te integreren in hun activiteiten, werden ze gehinderd door een tekort aan experts met de vereiste kennis van de technologie. Dit dient om aan te tonen dat succesvolle AI-integratie niet alleen over de technologie gaat, maar over de mensen. Tegen 2018 zouden organisaties prioriteit moeten geven aan het verwerven en kweken van talent, zowel door individuen met een sterke technische achtergrond aan te trekken en te investeren in vaardigheden en trainingsprogramma's om leidende KI-beoefenaars te behouden en te koesteren. "

Ondanks obstakels blijft het momentum van AI bestaan

Uit de peiling bleek dat bedrijven interne weerstand tegen de technologie overwinnen. Drieëndertig procent van de respondenten noemde de buy-in van belanghebbenden als een barrière voor AI-implementatie. De positieve verandering in het sentiment suggereert dat stakeholders steeds meer het potentieel van AI omarmen.

Bevindingen lieten ook zien, hoewel bedrijven dit jaar verder zijn gegaan in het proces van AI-implementatie, ze bevinden zich in verschillende stadia. Terwijl 17% alleen maar opties evalueert voor de implementatie van AI en 26% zich in de pilotfase bevindt, heeft 67% iemand die zich specifiek toelegt op het besturen van AI-inspanningen binnen hun organisatie. In totaal heeft 62% van de werknemers een positief sentiment ten opzichte van AI.

Nigel Duffy, EY Global Innovation AI Leader, zegt: "Organisaties hebben een lange weg afgelegd in de AI-leercurve en we verwachten dat het adoptietempo in 2018 zal versnellen. Het ambitieuze doel van AI is om intelligentie te nemen en het in machines te stoppen. Om succesvol te zijn, moeten leiders een bedrijfsuitdaging identificeren en vervolgens bepalen waar de technologie dit probleem kan oplossen - maar dit kan alleen worden gerealiseerd met de steun van AI-slimme professionals die KI-kansen in hun bedrijf kunnen identificeren. "

Hoogtepunten uit het onderzoek:

56% van de senior KI-professionals zegt dat een gebrek aan talent de grootste belemmering vormt voor de implementatie van bedrijfsactiviteiten

41% ziet genderdiversiteit van bestaand AI-talent dat invloed heeft op machinevooroordelen

62% heeft een positief sentiment ten opzichte van AI

Terug naar nieuws overzicht