Witold Kepinski - 03 januari 2018

UWV verlengt lopend contract met IBM voor 70 miljoen euro

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft het lopende contract met IBM verlengd waarbij een bedrag is gemoeid van 70 miljoen euro. Dit is te lezen op de TED website.

IBM doet de datacenterdiensten tot het moment er eventueel sprake is van een overgang naar een nieuwe dienstverlener.

UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) startte in de zomer van 2017 opnieuw de aanbesteding Hosting en Technisch applicatiebeheer. Doel is dat er meer aanbieders zich kunnen aanmelden die het moeten opnemen tegen de huidige beheerder IBM.

UWV neemt te weinig de regie in handen en de door UWV gekozen aanbesteding levert dan ook weinig winst op ten opzichte van de huidige situatie zo concludeerde eerder Bureau ICT-toetsing (BIT) naar aanleiding van een onderzoek, in opdracht van minister Asscher.

Hans Wanders, CIO van het Rijk schreef toen als commentaar: "Wij zijn van mening dat UWV ernaar zou moeten streven om een betere machtsbalans met de nieuwe leverancier te realiseren, door in het contract meer stuurmiddelen dan voorheen op te nemen. Het is nodig dat UWV meer maatregelen treft om een gelijk speelveld voor marktpartijen te bevorderen. UWV beschikt nog niet over een actueel en volledig overzicht van de hard- en software die bij IBM staat en heeft nog geen applicatiestrategie uitgewerkt. Leveranciers die relatief onbekend zijn met UWV zijn zonder dergelijke informatie bij voorbaat kansloos. Daarnaast zijn wij van mening dat meer haast moet worden gemaakt met het inrichten van een sterke interne regieorganisatie. Wij hebben flinke twijfels bij de aanbesteding van de volledige dienstverlening bij één partij. Wij vrezen dat er zo weinig winst wordt geboekt op de door u gestelde doelen en verwachten dat UWV met de huidige aanpak krijgt wat ze al had: een vendor lock-in bij een leverancier voor de komende 8 tot 16 jaar. De gevolgde aanpak zorgt aanvullend voor enkele jaren tijdsverlies voordat de gewenste vernieuwing kan starten. Wij zouden daarom housing en hosting splitsen en bij verschillende leveranciers onderbrengen. Wij zouden housing binnen de bestaande datacenters van het Rijk mogelijk maken. Op die manier zou UWV werkelijk de eerste stappen zetten om meer regie te kunnen voeren en eeen multivendorstrategie in de toekomst mogelijk te maken."

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!