Redactie - 05 januari 2018

BAM, SPIE en R&M ontwikkelen een netwerk voor Rijkskantoor van de toekomst

De grootscheepse verbouwing van het markante voormalige ministerie van VROM is zo goed als afgerond. Rijnstraat 8 in Den Haag is het eerste ‘rijksverzamel-kantoor’ dat geschikt moet zijn voor meerdere rijksoverheidsorganisaties. De inrichting van het gebouw is organisatie- en persoonsonafhankelijk.

Door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen verandert het werk van ambtenaren. De nieuwe rijkshuisvestingsfilosofie is dan ook gebaseerd op het idee dat rijksgebouwen vooral faciliteiten moeten bieden voor ontmoeten, netwerken, overleggen en samenwerken. Rijnstraat 8 is hiervoor optimaal geschikt gemaakt.

De klus, om het pand geschikt te maken voor haar nieuwe taak, is gerealiseerd door PoortCentraal, een samenwerkingsverband tussen BAM, ISS en OMA. Naast hoge eisen aan de bouw, IT-infrastructuur en logistieke processen was hier ook sprake van een contractvorm die voor veel partijen in de bouwwereld relatief nieuw is: de Publiek-Private Samenwerking. BAM, SPIE en R&M waren verantwoordelijk voor de omvangrijke netwerkinfrastructuur en wisten samen deze enorme klus te klaren dankzij nauwe samenwerking, nieuwe ideeën en slim gebruik van technologische middelen.

Design Build Finance Maintain and Operate

Het nieuwe Rijkskantoor wordt gebouwd en beheerd volgens het DBFMO (Design Build Finance Maintain and Operate)- principe. Deze contractvorm houdt in dat BAM en haar partners langere tijd verantwoordelijk blijven voor de gebouwoperatie, het onderhoud en de doorontwikkeling van het gebouw. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is de eis dat het gebouw en de IT-infrastructuur gegarandeerd zonder problemen 25 jaar lang in gebruik moeten blijven. Het netwerkconcept moet dus decennialang meegaan en een platform bieden aan toekomstige diensten en technologieën.

“BAM heeft het hele project, inclusief nieuwbouw, tot in detail voorbereid in een BIM (Building Information Modelling)-omgeving. In zo’n digitaal model wordt een gebouw ‘virtueel’ opgebouwd uit objecten waaraan informatie is gekoppeld,” vertelt Ron Meester, Projectleider BAM Grote Projecten. “BAM is koploper op het gebied van ‘virtueel bouwen’. Hierdoor hebben wij het netwerk en de bekabeling tot in detail kunnen voorbereiden. Zo konden in BIM lastige verbindingen bijvoorbeeld vooraf worden geïdentificeerd. Routes werden nauwkeurig uitgestippeld, lengtes en toleranties precies berekend. R&M en SPIE durfden het aan om op basis van deze BIM-gegevens het netwerk ‘pre-fabricated’ aan te bieden. Het ontwerp van het netwerk en alle bekabeling in BIM kwam uiteindelijk precies overeen met de uiteindelijke installatie zonder verlies aan materiaal: elke meter kabel werd gebruikt. Daarnaast is er een aanzienlijke tijdwinst behaald door het prefab-proces buiten de projectlocatie plaats te laten vinden.”

Tijdens de voorbereiding van het project en de implementatie werkten BAM, SPIE en R&M nauw samen. De drie partijen hielden soms dagelijks overleg om voortgang te monitoren, oplossingen te zoeken en waar mogelijk het proces te versnellen. Het pand bevindt zich op een drukke plek naast Den Haag Centraal, waardoor aanvoer van materiaal zeer werd bemoeilijkt. Ook was de beschikbare opslagruimte op locatie beperkt. De beschikbare bouwtijd was relatief kort en er liepen meerdere bouwstromen door elkaar. Bij het ontwikkelen van het netwerkvoorstel moest rekening gehouden worden met de geformuleerde eisen van de Nederlandse staat rondom beschikbaarheid en schaalbaarheid. Ook moest rekening worden gehouden met strenge veiligheidseisen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Digitalisering

Het IT netwerk moet een grote verscheidenheid aan apparaten en platforms ondersteunen: kantoorPC’s, netwerkaansluitingen, WiFi, camerabeveiliging, interne presentatiesystemen, narrowcasting, zonwering, ticketing- en nummersystemen, toegangs- en DAS-systemen. Zelfs de kluisjes zijn op het netwerk aangesloten. Om de naar verwachting sterk toenemende bandbreedtebehoefte te adresseren zijn er door R&M verschillende aanpassingen in het netwerk geadviseerd. Er werd bijvoorbeeld in de aanbesteding voor de glasvezelbackbone om Multimode glasvezelkabel gevraagd. R&M heeft echter uiteindelijk Singlemode geadviseerd, vanwege de betere toekomstbestendigheid. Het netwerkfundament van het gebouw biedt nu veel ruimte om de dienstverlening uit te breiden. Zo kan het beheer van het gebouw steeds ‘Smarter’ worden.

Database

BIM biedt alle partijen een gedetailleerde kennisdatabase van het gebouw. BIM biedt alle partijen een zeer gedetailleerde kennisdatabase van het gebouw. De volgende fase wordt het implementeren van R&MinteliPhy Manage. Daarom is met het BIM-team van BAM een project gestart om te onderzoeken of de BIM-omgeving met het R&M InteliPhy-systeem voor ‘Automated Infrastructure Management’ te koppelen is. Een ander mogelijk toekomstige uitbreiding van het netwerk is de implementatie van R&MinteliPhy Monitoring. Hierdoor zouden delen van het netwerk real-time kunnen worden bewaakt en zouden wijzigingen en mutaties in het netwerk nog efficiënter en kosteneffectiever kunnen worden uitgevoerd. Alle R&M panelen in het netwerk zijn ‘InteliPhy-ready’, waardoor deze hiervoor in een later stadium naar wens geschikt gemaakt kunnen worden.

Foto: Betrokken mensen in deze case (Van links naar rechts)

Fatih Küçükünal, Spie Planner;

Robert Post, R&M Netherlands;

Frans van Westen, R&M Netherlands; 

Abdellah Ahassad, Spie Head Mechanic;

Richard Zijleman, Spie Projectmanager;

Ron Meester, Project Manager BAM Grote Projecten.

 

 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!