Wouter Hoeffnagel - 05 januari 2018

Automatisering en AI zet 2,5 miljoen Nederlandse banen op de tocht

Automatisering en kunstmatige intelligentie (AI) zet 2,5 miljoen Nederlandse banen op de tocht zet, blijkt uit een analyse van banenplatform Joblift. Dit terwijl slechts 22% van het aantal arbeidsplaatsen dat dreigt te verdwijnen wordt gecompenseerd door functies die nieuw ontstaan.

Het debat over de gevolgen van automatisering en robotisering op onze arbeidsmarkt is één van de meest verhitte van deze tijd. Vorig jaar bleken tech-giganten Elon Musk en Mark Zuckerberg het fundamenteel oneens over de gevolgen van kunstmatige intelligentie en doemscenario’s volgen elkaar in hoog tempo op. Banenplatform Joblift onderzocht daarom de Nederlandse automatisering- en kunstmatige intelligentiesector en vergeleek de vacaturegroei met het aantal banen dat de komende twintig jaar zal verdwijnen. 

Slechts deel van de banen wordt vervangen

De Volkskrant berekende op basis van een Oxford-studie dat 39 procent van de 8,6 miljoen arbeidsplaatsen in Nederland (CBS) gedurende de komende twee decennia kunnen verdwijnen: een verlies van 3.354.000 banen tot 2038. Uit een analyse van Joblift blijkt dat de ontwikkeling van AI en automatiseringsprocessen slechts een deel van deze banen vervangt voor nieuwe arbeidsplaatsen. De afgelopen twee jaar werden er in totaal 75.469 vacatures voor ontwikkelaars en specialisten in AI en automatisering uitgeschreven: gemiddeld 3.144 per maand. Aangenomen dat deze groei de komende jaren gelijk blijft, dan komen er de komende twintig jaar 754.690 banen bij: slechts 22 procent van het aantal arbeidsplaatsen dat verloren dreigt te gaan.

Bijkomend probleem is dat de beroepsgroepen die er volgens het Volkskrantonderzoek het slechtst voorstaan (administratief personeel en fabrieksarbeiders) veelal laaggeschoold zijn, terwijl maar liefst 75 procent van de nieuwe banen een hbo of universitair diploma vereist. De beroepsgroepen die het meest van automatisering profiteren zijn programmeurs (27 procent van de vacatures), systeemontwikkelaars (21 procent) en consultants (10 procent). Daar komt bij dat met 55 procent een groot deel van de nieuwe banen in de Randstad gecreëerd wordt, terwijl de banen voor laagopgeleiden die verdwijnen juist voor 55 procent buiten de Randstad ligt: het nu al groeiende gat tussen de Randstad en de rest van Nederland dreigt door deze ontwikkeling nog groter te worden. 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!