Witold Kepinski - 06 januari 2018

Linux patch door Intel beveiligingslekken Meltdown en Spectre

Linux wordt op dit moment getweakt na ontdekking van de Intel geheugen beveiligingslekken Meltdown en Spectre. Het resultaat zal veiliger zijn aldus Linux-maker Linus Torvalds maar het herontwerp leidt wel tot een langzamer besturingssysteem. Torvalds is razend op Intel zo meldt hij in een online post.

Intel heeft een ontwerpfout in zijn 64-bits chips -gemaakt. Nu moeten alle Intel gebaseerde besturingssystemen en hun gebruikers zaken gaan patchen. Linux-ontwikkelaars zagen dit al in december 2017 en patchen Linux. Dat leidt tot een prestatiedaling van ten minste 5 procent. Een PostgreSQL- database zal een vertraging oplopen van minstens 17 procent. Windows, macOS en andere Intel-gebaseerde besturingssystemen, zoals in de cloud, worden geconfronteerd met vergelijkbare prestatieproblemen.

ARM64

Torvalds meldt in een post over de Intel lekken: "Ik denk dat iemand binnen Intel er echt lang over moet nadenken op hun CPU's, en eigenlijk toegeven dat ze problemen hebben in plaats van PR blurbs te schrijven die zeggen dat alles werkt zoals het ontworpen is... en dat betekent echt dat al deze mitigatiepatches moeten worden geschreven met "niet alle CPU's zijn onzin" in gedachten. Of zegt Intel eigenlijk: "Wij willen u voor altijd en altijd verkopen en nooit iets repareren"? Want als dat het geval is, moeten we misschien meer naar de ARM64-mensen kijken."

Door: Witold Kepinski

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!