Witold Kepinski - 06 januari 2018

Public Cloud markt is nu goed voor 100 miljard dollar

Public Cloud markt is nu goed voor 100 miljard dollar image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat in zes belangrijke cloudservices en infrastructuurmarktsegmenten de inkomsten van operators en vendors voor de vier kwartalen die eindigden tot september 2017 180 miljard dollar bereikten, met een groei van 24 procent op jaarbasis.

IaaS & PaaS-services hadden de hoogste groeipercentages van 47 procent, gevolgd door SaaS voor bedrijven met 31 procent en met services voor private cloudinfrastructuur met 30 procent.

2016 was opmerkelijk omdat het jaar waarin uitgaven aan clouddiensten de uitgaven aan hardware en software die werden gebruikt om publieke en private clouds te bouwen, inhaalde, en in 2017 werd de kloof groter. In totaal groeien cloudservicemarkten nu driemaal sneller dan cloud infrastructuur hardware en -software.

Bedrijven die prominent tot de marktleiders in het marktsegment 2017 behoorden, waren Amazon (AWS), Microsoft, IBM, Salesforce, Dell EMC, HPE en Cisco.

Public cloud

In de periode Q4 2016 tot en met Q3 2017 zijn de totale uitgaven voor hardware en software voor het bouwen van cloudinfrastructuur benaderd met 80 miljard dollar, gelijkmatig verdeeld tussen publieke en private clouds, hoewel de uitgaven voor public cloud sneller groeien.

Infrastructuurinvesteringen door cloudserviceproviders hebben hen geholpen meer dan 100 miljard dollar aan inkomsten te genereren uit cloudinfrastructuurservices (IaaS, PaaS, gehoste privécloudservices) en SaaS voor bedrijven - daarnaast ondersteunt die cloudproviderinfrastructuur internetdiensten zoals zoeken, sociale netwerken , e-mail, e-commerce en gaming. Ondertussen groeit UCaaS, terwijl het in veel opzichten een ander type markt is, ook sterk en zorgt het voor een aantal radicale veranderingen in zakelijke communicatie.

Services

"We bestempelden 2015 als het jaar waarin cloud mainstream werd en 2016 het jaar waarin cloud veel IT-marktsegmenten begon te domineren. In 2017 was cloud de nieuwe normaal, "zei John Dinsdale, een Chief Analyst en Research Director bij Synergy Research Group. "Belangrijke obstakels voor cloud-acceptatie zijn nu vrijwel verleden tijd, met eerder waargenomen zwakke punten zoals beveiliging die nu vaak als sterke punten wordt gezien. Cloudtechnologieën genereren nu enorme inkomsten voor leveranciers van cloudservices en technologieleveranciers en we voorspellen dat de huidige marktgroeipercentages de komende vijf jaar slechts langzaam zullen afnemen."

Synergy-public-cloud-q3-2017.jpg

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!