Switching & Router business blijft groeien en Cisco domineert
09-01-2018 | door: Witold Kepinski

Switching & Router business blijft groeien en Cisco domineert

Uit nieuwe derde kwartaal gegevens van Synergy Research Group blijkt dat Cisco's aandeel in de totale wereldwijde switching- en routermarkt 51 procent bedroeg. De aandelen in de afzonderlijke segmenten zijn 63 procent voor zakelijke routers en 38 procent voor routers voor service providers. Dit was zijn beste marktaandeelprestatie sinds het eerste kwartaal van 2016.

Voor de laatste vier kwartalen samen bedroeg het marktaandeel van Cisco 50 procent, twee procentpunten lager dan de voorgaande vier kwartalen. Achter Cisco verschilt de rangorde van leveranciers in elk van de drie hoofdsegmenten, maar in totaal wordt Cisco gevolgd door Huawei, Juniper, Nokia en HPE. Hun marktaandeel voor switching en routers was in het derde kwartaal in het bereik van 4-10 procent. Er is dan een redelijk lange staart van andere verkopers, met Arista en H3C als de meest prominente uitdagers.

Netwerken

Wereldwijd overschakelden en router-omzet waren ruim 11 miljard dollar in Q3 en waren 44 miljard dollar voor de laatste vier kwartalen, wat een groei van 3 procent betekent op een doorlopende jaarbasis. Ethernet-switching is het grootste van de drie segmenten, goed voor bijna 60 procent van het totaal en het is ook het segment dat verreweg de hoogste groeisnelheid heeft, aangedreven door agressieve groei in de inzet van 100 GbE- en 25 GbE-switches.

In het derde kwartaal bleef Noord-Amerika de grootste regio, goed voor meer dan 41 procent van de wereldwijde inkomsten, gevolgd door APAC, EMEA en Latijns-Amerika. De APAC-regio is het snelst gegroeid en dit was opnieuw het geval in Q3, waarbij de groei grotendeels werd gedreven door uitgaven in China, waarvan vooral Huawei profiteerde.

Cisco behoudt sterke positie

"Het grote plaatje is dat de totale omzet van switches en routers nog steeds groeit en dat Cisco de helft van de markt blijft besturen", zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. "Sommigen zien SDN en NFV als existentiële bedreigingen voor de kernactiviteiten van Cisco, waarbij netwerkuitrusting van eigen ontwerp van de hyperscale cloudproviders een andere grote uitdaging vormt. Hoewel dit echte problemen zijn die de groeimogelijkheden voor leveranciers van netwerkhardware uithollen, zijn er maar weinig tekenen dat deze op korte termijn substantieel van invloed zijn op de concurrerende marktpositie van Cisco."

SR_Q317.jpg

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht