Witold Kepinski - 08 januari 2018

Belastingverlaging VS zorgt in 2018 voor grote overnames

Belastingverlaging VS zorgt in 2018 voor grote overnames image

De drastische verlaging van de belastingen in de Verenigde Staten, vooral van de vennootschapsbelasting, is goed nieuws voor techgiganten en private equity spelers. Grote Amerikaanse techbedrijven zullen hun miljarden dollars aan cash, die op tegoeden staan in het buitenland, terughalen en aanwenden voor acquisities.

Trump

In 2017 vonden al aardig wat overnames plaats. In 2018 gaat dit tempo in de hoogste versnelling. Grote partijen met veel cash zoals Cisco, Oracle, Apple, Microsoft en Alphabet (Google) zullen zich laten gelden. Deze techbedrijven hebben de meeste cash ‘overseas’ gestald, maar door de lagere vennootschapsbelasting komt een deel van het geld terug naar de VS. Dat was ook een vriendelijk verzoek van president Trump aan Silicon Valley. Veel geld van Amerikaanse techbedrijven staan op banken in onder andere Luxemburg. Trump wil die winst en investeringen terugzien in de VS.

Miljarden dollars 'overseas'

En er is veel cash in het buitenland gestald door Amerikaanse multinationals, aldus Bloomberg. Dat kapitaal kan terug naar de VS nu de belastingpercentage voor overzeese winst ('overseas') flink is gedaald. Apple heeft 261,5 miljard dollar aan cash waarvan 246 miljard dollar in het buitenland gestald. Naar verluidt levert de nieuwe wetgeving voor Apple een belastingvoordeel van 47 miljard dollar op. Microsoft heeft 138,5 miljard dollar waarvan 132,1 miljard dollar over de grens is gestald.

Cisco heeft 70,5 miljard dollar cash waarvan 67,5 miljard dollar op een buitenlandse rekening. Alphabet (Google) heeft 107,4 miljard dollar aan cash waarvan 60,5 miljard dollar in het buitenland. Oracle heeft 66,9 miljard dollar aan cash waarvan 58,3 miljard dollar 'overseas' is gestald.

Software

Uiteraard zullen ook andere techgiganten, zoals Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Dell Technologies hun kapitaal gaan aanwenden voor overnames. En dat zal vooral gericht zijn op bedrijven met interessante software, cloud en services proposities. Cisco CEO Chuck Robbins heeft al eerder gezegd dat als de wijzigingen in het belastingplan zouden worden doorgevoerd en het geld tegen een redelijk tarief terug naar de VS mag komen, het bedrijf zijn acquisitietempo zal opvoeren. Cisco zag zijn aandeel onlangs stijgen, onder andere door zijn software strategie en sterke cash positie.

Private Equity

Naast de bekende grote techbedrijven laten ook private equity-investeerders zich dit jaar gelden in de overnamemarkt. Zij willen verder investeren in techbedrijven en IT-dienstverleners van oplossingen met solide klantenrelaties en een groeistrategie die meer terugkerende inkomsten te genereren. Wederkerende omzet en winst helpt tenslotte in verdere en snellere groei. Bedrijven met veelbelovende technologie voor de business kunnen rekenen op veel interesse van private equity en grote techleveranciers.

Kortom, onze branche mag zich dus verheugen op een spannend en disruptief jaar. We zullen dit wederom met genoegen publiceren op Dutch IT-channel.

Ik wens u names het hele team van Dutch IT-channel een goed, gezond en succesvol 2018!

Witold Kepinski, hoofdredacteur Dutch IT-channel & Tech Business Watcher

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!