AI systemen weet in 2022 meer over hun gebruiker dan familie
09-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

AI systemen weet in 2022 meer over hun gebruiker dan familie

Kunstmatige intelligentie (AI) systemen wordt de komende jaren een game changer voor persoonlijke apparaten. In 2022 weten persoonlijke apparaten dankzij AI meer over de emotionele status van hun gebruiker dan diens eigen familie. AI gaat de wijze waarop we interactie hebben met persoonlijke technologie dan ook ingrijpend veranderen.

Dit voorspelt Gartner. "Emotiegerichte AI-systemen en affectieve computing stelt alledaagse objecten in staat de emotionele status en bui van mensen te detecteren, analyseren, verwerken en hierop te reageren om betere context en een meer gepersonaliseerde ervaring te leveren", aldus Roberta Cozza, onderzoeksdirecteur van Gartner. "Om relevant te blijven moeten technologie vendoren AI integreren in ieder aspect van hun apparaat, anders dreigen zij gemarginaliseerd te worden."

Gartner doet de volgende voorspellingen:

  • 10% van de gebruikers van wearables heeft in 2021 zijn levensstijl veranderd en hierdoor zijn levensverwachting met gemiddeld zes maanden verlengen. Gartner stelt dat naarmate emotie-gebaseerde AI-systemen zich ontwikkelen er veel potentie is voor gespecialiseerde apparaten die kunnen anticiperen op levensbedreigende omstandigheden en kunnen dienen als een waarschuwingssysteem voor medische problemen. Tegelijkertijd worden er gespecialiseerde apps ontwikkeld voor het diagnostiseren van gebruikers en het herkennen van aandoeningen zoals depressies en therapeutische apps om bijvoorbeeld kinderen met autisme te ondersteunen.
  • 60% van de persoonlijke technologische apparaten zullen in 2020 gebruik maken van cloud gebaseerde AI-diensten van derden om functionaliteiten en dienstverlening te verbeteren. Gartner wijst erop dat cloud gebaseerde AI-technologie van grote techbedrijven als Google, Microsoft, Amazon, Tencent, Baidu en IBM steeds populairder wordt door hun aantrekkelijke kostenmodel, eenvoudige integratiemogelijkheden en de potentie die zij bieden om complexe services te creëren. Vooral het toenemende gebruik van virtuele persoonlijke assistente (VPA's) en natuurlijke taaltechnologieën stimuleert fabrikanten van apparaten cloud AI-diensten te omarmen.
  • Wachtwoorden zullen in 2022 voor minder dan 10% van alle digitale authentificaties worden gebruikt dankzij de inzet van een combinatie van machine learning, biometrie en gedragsanalyses. Wachtwoord-gebaseerde authentificatie wordt volgens Gartner steeds minder effectief voor persoonlijke apparaten. Ook wijst het onderzoeksbureau erop dat slechts 75% van de authentificatiepogingen met vingerafdrukken succesvol is doordat scans worden verstoord door vuil of zweet.

"Gebruikers hebben een handigere en nauwkeurigere opties nodig om hun apparaten te ontgrendelen", legt CK Lu, onderzoeksdirecteur bij Gartner, uit. "Beveiligingstechnologieën die machine learning, biometrie en gedragsanalyse combineren zullen noodzakelijk worden om het gebruiksgemak, zelfservice en frictieloze authentificaties te verbeteren. In de komende vijf jaar zullen nieuwe beveiligingstechnologieën gebruikers herkennen, fraude voorkomen en dreigingen zoals malware, remote access Trojans en malafide bots detecteren."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware