Redactie - 11 januari 2018

3D-printer markt groeit op alle fronten in 2017

3D-printer markt groeit op alle fronten in 2017 image

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2017 hebben de industriële / professionele als de persoonlijke / desktopsectoren in de 3D-printermarkt een groei doorgemaakt ten opzichte van 2016. De markt voor Personal / Desktop bleef stijgen en zag 45 procent meer printers verscheept van Q1 naar Q3 2017 dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, terwijl de industriële / professionele markt op schema ligt om te posten jaar-op-jaar groei van het volume van de eenheid voor de eerste keer in drie jaar met 2 procent gegroeid gedurende de eerste drie kwartalen. Dit meldt onderzoeksbureau CONTEXT.

Q3 2017 was bijzonder bemoedigend voor het segment Industrial / Professional met 22 procent meer printers dan in deze periode het jaar daarvoor, grotendeels dankzij HP, Carbon en GE Additive. Polymeerprinters blijven de markt domineren, goed voor 84 procent van de industriële / professionele machines die in het derde kwartaal van 2017 werden verzonden, terwijl metaalprinters 11 procent voor hun rekening namen. Stratasys bleef de wereldwijde marktleider voor polymeer 3D-printers, gevolgd door 3D Systems, EnvisionTEC, HP en Carbon. GE Additive blijft de wereldleider op het gebied van 3D-printerverzendingen van metaal, gevolgd door EOS, SLM, TRUMPF en 3D Systems. Wanneer omzet (eenheid x prijs) voor alle printertypen is genormaliseerd, waren de top vijf leveranciers in Q3 hetzelfde als in K2, hoewel HP zijn omzet steeg om van vijfde naar derde positie op de wereldmarkt te komen.

Monoprice

In dit derde kwartaal ging de Personal / Desktop door met zijn onbelemmerde groei. De zendingen van zendingen stegen met 44 procent in het jaar om net geen 115K-eenheden te bereiken. De nieuwe marktleider in dit segment, Monoprice, bleef marktaandeel winnen door zijn portfolio uit te breiden en zijn wereldwijde distributie verder uit te breiden.

In 2017 begon de markt nieuwe klassen van producten te herkennen en ging verder dan het gebruiken van een enkele prijsbarrière van 5000 dollar om de belangrijkste segmenten te definiëren. Bedrijven die toonaangevend zijn in de nieuwe Professional-klasse - met apparaten die 2500 tot 20.000 dollar kosten - zijn onder andere Formlabs, Ultimaker, Leapfrog, MakerBot en Markforged. Terwijl alle vier de nieuwe subklassen in deze periode hun zendingen met printers zagen stijgen, kende deze klasse een jaar-op-jaargroei van 162 procent doordat merken zoals Ultimaker opschoven naar hogere prijspunten, wat de relatieve inelasticiteit van prijsbepaling in deze klasse van producten aantoont.

Marktleiders

"Hoewel de bedrijfsnamen die in 2017 bleven steken omdat market-movers HP, Carbon, GE en Monoprice waren, hielden vroegere en huidige marktleiders zoals Stratasys, EOS, EnvisionTEC, 3D Systems en XYZprinting zich ook staande op een sterke 3D-printermarkt . Dit toont aan dat de markt zelf groeit en niet langer simpelweg wordt gemarkeerd door een verschuiving van aandelen, "merkt Chris Connery op, VP voor Global Analysis bij CONTEXT. "Deze trend is een goed voorteken voor het nieuwe jaar."

Tegen 2018 lijken alle sectoren klaar voor groei, met een opleving in de industriële sector die voor velen bijzonder centraal staat. Nieuwe verhuizers zoals Desktop Metal zullen naar verwachting de markt vooruit helpen en een golf van groei leiden in een nieuwe categorie goedkope 3D-3D-printers. GE Additive lijkt ook ingesteld om de grenzen van 3D-printen met metaal te verleggen. HP en Carbon zullen waarschijnlijk blijven opkomen voor de overgang van het printen van polymeren naar de reguliere fabricage, terwijl Stratasys nieuwe polymeeroplossingen - zoals het H2000 oneindig te bouwen systeem - op de markt blijft brengen. Door deze te combineren met het feit dat 3D Systems dit jaar hun langverwachte Figure-4-platform zal gaan introduceren, komt het vooruitzicht op een sterke markt in 2018.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!