Standaardwachtwoord voor Intel MEBx maakt miljoenen zakelijke laptops kwetsbaar
12-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Standaardwachtwoord voor Intel MEBx maakt miljoenen zakelijke laptops kwetsbaar

Intels Active Management Technology (AMT) is benaderbaar via een standaard wachtwoord en kan hierdoor door kwaadwillenden eenvoudig worden misbruikt. Aanvallers die fysieke toegang hebben tot een laptop kunnen binnen dertig seconden toegang verkrijgen tot AMT, waar zij het wachtwoord kunnen wijzigingen en zichzelf de mogelijkheid kunnen geven via het (bedrijfs)netwerk toegang te verkrijgen tot het systeem. Het beveiligingslek treft de meeste en wellicht zelfs alle laptops met Intel Management Engine / Intel AMT. Het is niet gerelateerd tot de recent bekendgemaakte lekken Spectre en Meltdown.

Dit meldt beveiligingsbedrijf F-Secure. Intel AMT is een oplossing voor remote access monitoring en beheer van bedrijfslaptops en -pc’s. Dankzij Intel AMT kunnen IT-afdeling of managed service providers de gebruikte devices in een bedrijf beter beheren. De technologie wordt met name gebruikt in zakelijke laptops en is eerder in verband gebracht met zwakke beveiliging. De eenvoud van het huidige lek maakt deze anders dan eerder gemelde kwetsbaarheden. Het lek kan binnen enkele seconden worden geëxploiteerd, zonder ook maar één regel code te moeten schrijven.

AMT BIOS afschermen

De basis van het huidige lek is dat het instellen van een BIOS-wachtwoord niet de toegang tot AMT BIOS beschermt. Normaal gesproken wordt een BIOS-wachtwoord ingesteld om het voor ongeautoriseerde gebruikers onmogelijk te maken een laptop te rebooten of low-level wijzigingen aan te brengen. Doordat het AMT BIOS ook zonder dit wachtwoord te benaderen is, kunnen hackers zichzelf vrij gemakkelijk toegang verschaffen tot de laptop en hierop wijzigingen aanbrengen zodat zij ook op afstand toegang hebben tot de laptop (en de bedrijfsdata die daarop staat).

Om gebruik te maken van het lek hoeft een hacker slechts éénmaal fysiek de laptop te rebooten of op te starten en tijdens het opstarten CTRL-P in te toetsen. Daarna kan de hacker inloggen in het Intel Management Engine BIOS Extension (MEBx) met gebruik van het default wachtwoord ‘admin’. In de meeste gevallen is dit standaard wachtwoord niet aangepast op bedrijfslaptops. De hacker kan vervolgens het default wachtwoord zelf aanpassen, remote access activeren en de user opt-in van AMT instellen op ‘None’. Nu heeft de hacker op afstand toegang tot het systeem, zowel via draadloze als bekabelde bedrijfsnetwerken. Zo lang als de hacker zich maar in hetzelfde netwerksegment bevindt als de gehackte laptop. Via een CIRA-server kan de hacker zich zelfs toegang verlenen tot de gehackte laptop als hij zich buiten het netwerk bevindt.

Fysieke toegang

Ook al is er fysieke toegang nodig voor de initiële hack, dan is dit snel en relatief gemakkelijk te organiseren", aldus Senior Security Consultant bij F-Secure Harry Sintonen, die het lek heeft onderzocht. “Stel: je laat jouw laptop in een hotelkamer achter terwijl je even iets gaat drinken in de lobby. De aanvaller verschaft zichzelf toegang tot de hotelkamer en kan binnen een minuut jouw laptop herconfigureren. Nu heeft hij toegang tot jouw computer, zolang je gebruikmaakt van de Wifi van het hotel. Aangezien de laptop aangesloten zit op de VPN van jouw bedrijf, heeft de hacker via jouw computer toegang tot het bedrijfsnetwerk en de bedrijfsgegevens.”
Sintonen waarschuwt dat een minuut afleiding op een luchthaven of in een restaurant al voldoende is om de laptop te compromitteren.

“Het lek lijkt bijna te simpel om waar te zijn, maar heeft een vernietigende impact als deze wordt ingezet,” zegt Sintonen. “In de praktijk kan een hacker hierdoor totale controle over de laptop van een gebruiker krijgen. Ongeacht welke strenge en uitgebreide beveiligingsmaatregelen het bedrijf heeft getroffen.” Sintonen ontdekte het lek in juli 2017. Parth Shukla, een beveiligingsonderzoeker van Google, noemde het lek recentelijk in een presentatie. Omdat het lek nu bekend wordt, is het van belang dat organisaties zich bewust zijn van het beveiligingsrisico en maatregelen kunnen treffen voordat het lek actief wordt geëxploiteerd. Een vergelijkbaar lek via USB is recentelijk bekendgemaakt door CERT-Bund.

F-Secure doet verschillende aanbevelingen voor zowel eindgebruikers als bedrijven. Zo adviseert het bedrijf eindgebruikers:

  • een laptop nooit onbeheerd achter te laten in een onbeveiligde locatie, zoals een openbare ruimte.
  • contact op te nemen met de IT-service desk om de laptop te beoordelen.
  • indien de laptop door de eindgebruiker zelf wordt beheerd het wachtwoord voor AMT te veranderen, ook als gebruikers niet van plan zijn AMT te gebruiken. Indien zij de mogelijkheid hebben AMT uit te schakelen adviseert F-Secure dit te doen. Is het AMT wachtwoord al gewijzigd in een onbekend wachtwoord? Dan adviseert het beveiligingsbedrijf ervan uit te gaan dat de laptop al is gehackt en maatregelen te nemen.

Voor bedrijven:

  • Pas het system provisioning proces aan en maak een uniek AMT wachtwoord een vereiste in dit proces, evenals het uitzetten van AMT indien mogelijk.
  • Controleer alle gebruikte laptops en computers en configureer het AMT wachtwoord. Als het wachtwoord al is gewijzigd in een onbekend wachtwoord, ga er dan vanuit dat de laptop al is gehackt en stel de incident response procedure in werking.
Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security