Aantal geleverde PC's voor dertiende kwartaal op rij gedaald
12-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Aantal geleverde PC's voor dertiende kwartaal op rij gedaald

71,6 miljoen PC's zijn in het vierde kwartaal van 2017 verscheept. Dit is 2% minder dan in het vierde kwartaal van 2016. In geheel 2017 zijn in totaal 262,5 miljoen units verscheept, wat 2,8% minder is dan in 2016. Hiermee is het aantal PC's dat wereldwijd is verscheept voor het dertiende kwartaal op rij gedaald.

Dit meldt onderzoeksbureau Gartner, dat ook enkele lichtpuntjes ziet. "In het vierde kwartaal van 2017 is het aantal verscheepte PC's gegroeid in Azië/Pacific, Japan en Latijns-Amerika. De afname was in de EMEA-regio daarnaast gering", aldus Mikako Kitagawa, Principal Analist bij Gartner. "De VS zag echter een sterke daling, wat de over het algemeen positieve resultaten in andere regio's tenietdoet."

21,8 miljoen PC's verscheept in EMEA-regio

In totaal werden er in het vierde kwartaal 21,8 miljoen PC's verscheept in de EMEA-regio, wat 1,4% minder is dan een jaar geleden. Naar verwachting is de totale omzet door de verkoop van PC's in West-Europa echter wel gegroeid, doordat de gemiddelde verkoopprijs van PC's toeneemt. Deze hogere verkoopprijs is vooral te danken aan fluctuerende wisselkoersen, de noodzaak voor vendoren om stijgende kosten van componenten te compenseren en een verschuiving van interesse in duurdere systemen, zoals game PC's en notebooks met hoge prestaties.

HP blijft marktleider op het gebied van PC's en verscheepte in het vierde kwartaal 6,6% meer PC's. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 22,5% in handen. Het bedrijf liet in alle markten een jaar-op-jaar groei zien. Lenovo verscheepte voor het vierde kwartaal op rij minder PC's. Het bedrijf zag een kleine groei in de EMEA-regio en Azië/Pacific, maar het aantal verscheepte units in de VS is teruggelopen. Dell zag het aantal verscheepte units licht groeien in het vierde kwartaal. Het bedrijf deed het goed in de EMEA-regio, Azië/Pacific en Latijns-Amerika, maar liet zwakke resultaten zien in Noord-Amerika. Gartner meldt dat Dell de nadruk meer legt op winstgevendheid dan marktaandeel.

gartner-pc-shipments-Q4-2017.png

gartner-pc-shipments-2017.png

'PC's wordt gespecialiseerd en doelgedreven apparaat'

"Het vierde kwartaal bevestigt dat PC's niet langer een populair cadeau zijn. Dit betekent echter niet dat PC's uit huishoudens zullen verdwijnen", vervolgt Kitagawa. "PC's zullen een meer gespecialiseerd, doelgedreven apparaat worden. PC-kopers zoeken naar kwaliteit en functionaliteit in plaats van de laagste prijs, wat de algemene verkoopprijs van PC's zal opdrijven en de winstgevendheid op de lange termijn zal verhogen. Totdat dit punt is bereikt dat de markt echter door een krimpfase moeten die wordt veroorzaakt door een teruglopende hoeveelheid PC-gebruikers."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware