IT-investeringen lopen wereldwijd op tot 3,7 biljoen dollar in 2018
16-01-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

IT-investeringen lopen wereldwijd op tot 3,7 biljoen dollar in 2018

De wereldwijde investeringen in IT lopen dit jaar op tot bijna 3,7 biljoen dollar. Dit is 4,5% meer dan in 2017, toen nog ruim 3,5 biljoen dollar in IT werd geïnvesteerd.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. John-David Lovelock, research vice president bij Gartner, voorziet verschillende onzekere factoren die de investeringen van organisaties beïnvloeden. Denk hierbij aan de potentiële impact van de Brexit, fluctuaties in wisselkoersen en een mogelijke wereldwijde recessie. "Ondanks deze onzekerheid blijven bedrijven investeren in IT in voorbereiding om omzetgroei, al zal hun uitgavepatroon wel verschuiven. Projecten in digitale business, blockchain, Internet of Things en de ontwikkeling van big data naar algoritmes naar machine learning naar kunstmatige intelligentie (AI) zal de belangrijkste drijver van groei blijven", aldus Lovelock.

Investeringen in software stijgen

De investeringen in software groeien naar verwachting met 9,5% in 2018 en 8,4% in 2019. Bedrijven investeren naar verwachting in 2019 zo'n 421 miljard dollar in enterprise software. Naar verwachting geven bedrijven vooral meer uit aan bedrijfsapplicaties, waarbij de focus in toenemende mate verschuift naar Software-as-a-Service (SaaS). De groeiende beschikbaarheid van SaaS-applicaties drijft deze nieuwe omarming en investeringen in verschillende subcategorieën op, waaronder financiële beheersystemen, human capital management en analytische applicaties.

gartner-it-investeringen-2018-2019.png

De uitgaven aan devices groeien naar verwachting met 5,6% in 2018. In 2017 maakte dit segment voor het eerst in twee jaar een groei door; de investeringen in devices groeide in 2017 met 5,7%. De investeringen van eindgebruikers in mobiele telefoons groeit naar verwachting eveneens licht. Gartner voorspelt dat er minder mobiele telefoons worden verkocht, maar deze daling wordt gecompenseerd door een hogere gemiddelde verkoopprijs. De investeringen in PC's blijven naar verwachting stabiel. Dit ondanks dat de migratie naar Windows 10 in markten als China, Latijns-Amerika en Oost-Europa voor groei zorgt. De impact van de iPhone 8 en iPhone X was in 2017 zoals verwacht minimaal. Het aantal verscheepte iOS units groeit in 2019 naar verwachting echter met 9,1%.

Nieuwe kansen om business value te creëren

Gartner verwacht dat AI in 2021 zal leiden tot 2,9 biljoen dollar aan nieuwe kansen om business value te creëren, evenals de mogelijkheid 6,2 miljard uur aan productiviteit te winnen. Zo kan AI ondermeer worden ingezet om de efficiëntie te vergroten, klanten een meer gepersonaliseerde klantervaring te bieden en de betrokkenheid bij de business te vergroten.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware