Witold Kepinski - 17 januari 2018

DDA: volop subsidiekansen voor de datacenter sector

Er zijn weer volop subsidiekansen voor de datacenter sector. De Nederlandse overheid heeft ook dit jaar namelijk meerdere regelingen om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen. Om inzichtelijk te maken welke regelingen beschikbaar zijn voor datacenters, publiceert de Dutch Data Center Association (DDA) de factsheet “Subsidievisie voor datacenters 2018”, opgesteld in samenwerking met Hezelburcht Subsidieadviesbureau. Daarnaast start het speciaal voor leden en partners een subsidie helpdesk.

De datacenter sector is een van de snelst groeiende sectoren in Nederland, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 15% en een bijdrage van €1 miljard aan het BNP*. Hiermee is de sector essentieel voor de ontwikkeling van de Nederlandse digitale economie. Een belangrijke aandrijver van deze continue groei is innovatie. De Nederlandse overheid erkent het belang van innovatie in het bedrijfsleven en wil deze middels diverse regelingen stimuleren. De Wet Bevordering Speur & Ontwikkelingswerk (WBSO) geeft bijvoorbeeld een fiscaal voordeel op de loonheffing van R&D-medewerkers. Verder zullen de innovatiesubsidies die het afgelopen jaar succesvol zijn bewezen ook in 2018 met een nieuw budget terugkomen.

Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er diverse stimuleringsregelingen vanuit de overheid, die de datacenter sector ondersteunen om verder te verduurzamen. Zo zijn er in 2018 onder andere weer de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Milieu- investeringsaftrek (MIA) beschikbaar. Daarnaast zorgt een regeling zoals de Stimulering Duurzame Energieproducties (SDE+) ervoor dat duurzame energieopwekking wordt gestimuleerd. Voor datacenters die investeren in zonnepanelen of windturbines is deze regeling zeer interessant.

Daarnaast wordt in het bijzonder de De Topsector Energie (TSE) belicht in de factsheet. Met deze regeling wil Nederland haar economie versterken door efficiënte en schoon opgewekte energie te stimuleren. De TSE heeft een tweetal regelingen die interessant zijn voor datacenters, namelijk de Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) en de Urban Energy. Voor datacenters kunnen deze regelingen in 2018 mooie kansen zijn om subsidie te krijgen voor een innovatieve manier of systeem voor energiebesparing.

Naast de factsheet heeft de DDA speciaal voor haar deelnemers en partners een subsidie helpdesk in het leven geroepen. Voor vragen en adviezen over bepaalde subsidies kunnen zij vrijblijvend contact opnemen met de Hezelburcht helpdesk via het DDA portaal.

Download op deze link de factsheet

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!