Witold Kepinski - 18 januari 2018

Apple investeert in Amerikaanse economie na aftikken 38 miljard dollar winstbelasting

Apple heeft een nieuwe reeks investeringen aangekondigd om voort te bouwen op haar verbintenis om de Amerikaanse economie en haar personeel te ondersteunen, geconcentreerd op drie gebieden waar Apple de grootste impact heeft gehad op het creëren van banen: directe werkgelegenheid door Apple, uitgaven en investeringen met de binnenlandse leveranciers en fabrikanten van Apple en de brandstof voor de snelgroeiende app-economie die Apple heeft gecreëerd met de iPhone en de App Store.

Apple beweert al verantwoordelijk te zijn voor het creëren en ondersteunen van meer dan 2 miljoen banen in de Verenigde Staten en verwacht nog meer banen te genereren als gevolg van de initiatieven die zijn aangekondigd. De combinatie van nieuwe investeringen en Apples huidige tempo van uitgaven met binnenlandse leveranciers en fabrikanten - naar schatting 55 miljard dollar voor 2018 - de directe bijdrage van Apple aan de Amerikaanse economie zal de komende vijf jaar meer dan 350 miljard dollar bedragen, exclusief de lopende belastingbetalingen van Apple, de belasting inkomsten gegenereerd door werknemerslonen en de verkoop van Apple-producten.

Miljarden dollars winst terug naar de VS

Geplande investeringsuitgaven in de VS, investeringen in Amerikaanse productie over een periode van vijf jaar en een recordbelastingbetaling bij repatriëring van overzeese winsten zullen ongeveer 75 miljard dollar van de directe bijdrage van Apple uitmaken.
"Apple is een succesverhaal dat alleen in Amerika kon zijn gebeurd en we zijn er trots op voort te bouwen op onze lange geschiedenis van steun voor de Amerikaanse economie", aldus Tim Cook (foto), CEO van Apple. "We geloven diep in de kracht van de Amerikaanse vindingrijkheid en we richten onze investeringen op gebieden waar we een directe impact kunnen hebben op het creëren van banen en het voorbereiden van banen. We hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel om terug te geven aan ons land en de mensen die ons helpen om ons succes mogelijk te maken."

Belasting

Apple, nu al de grootste Amerikaanse belastingbetaler, verwacht een belastingteruggaaf aan de Amerikaanse overheod van ongeveer 38 miljard dollar, zoals vereist door recente wijzigingen in de belastingwetgeving. Een betaling van die omvang is waarschijnlijk de grootste in zijn soort ooit gemaakt. Apple heeft 261,5 miljard dollar aan cash waarvan 246 miljard dollar in het buitenland gestald, zo melde Bloomberg eerder.

Apple verwacht de komende vijf jaar meer dan 30 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen in de VS te investeren en meer dan 20.000 nieuwe banen te creëren door nieuwe campussen aan te nemen en een nieuwe te openen. Apple heeft al 84.000 mensen in dienst in alle 50 staten.

Datacenters

Het bedrijf is van plan een Apple-campus te vestigen op een nieuwe locatie, die in eerste instantie technische ondersteuning biedt aan klanten. De locatie van deze nieuwe faciliteit zal later in het jaar worden bekendgemaakt. Meer dan 10 miljard dollar van de uitgebreide bedrijfsuitgaven van Apple zullen investeringen in datacenters in de VS zijn. In het afgelopen decennium heeft Apple miljarden dollars geïnvesteerd in datacenters en co-located-faciliteiten in zeven Amerikaanse staten, waaronder North Carolina, Oregon, Nevada, Arizona en een onlangs aangekondigd project in Iowa. Tegenwoordig is Apple baanbrekend bezig met een nieuwe faciliteit in het centrum van Reno, die de bestaande faciliteiten in Nevada zal ondersteunen.

Windenergie

Alle Amerikaanse faciliteiten van Apple, inclusief kantoren, winkels en datacenters, worden aangedreven door 100 procent hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-, wind- en micro-waterkracht, die Apple genereert of inkoopt van lokale projecten. De nieuwe campus die is aangekondigd, zal ook volledig van groene stroom worden voorzien.

Investeren in de binnenlandse leveranciers en productiepartners van Apple

Voortbouwend op het aanvankelijke succes van het Advanced Manufacturing Fund dat afgelopen voorjaar is aangekondigd, verhoogt Apple de omvang van het fonds van 1 miljard dollar naar 5 miljard dollar. Het fonds is opgericht om innovatie onder Amerikaanse fabrikanten te ondersteunen en anderen te helpen een aanwezigheid in de VS te vestigen. Het is al back-projecten met toonaangevende fabrikanten in Kentucky en het platteland van Texas.

Apple werkt met meer dan 9.000 Amerikaanse leveranciers - grote en kleine bedrijven in alle 50 staten - en elk van de kernproducten van Apple is afhankelijk van onderdelen of materialen die in de VS zijn gemaakt of die zijn geleverd door in de VS gevestigde leveranciers.

Studenten voorbereiden op de app-economie

Studenten kunnen volgens Apple meer leren coderen met Swift, een eenvoudige en snelle open source coderingstaal voor apps die draaien op iOS, macOS, watchOS en tvOS. Apple, dat een 40-jarige geschiedenis in het onderwijs heeft, is ook van plan zijn inspanningen in de VS te versnellen ter ondersteuning van coderingseducatie en programma's gericht op wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde (STEAM). De iOS app-economie heeft meer dan 1,6 miljoen banen gecreëerd in de VS en genereerde in 2017 5 miljard dollar aan omzet voor Amerikaanse app-ontwikkelaars. Met meer dan ooit vraag naar codeervaardigheden zijn er vandaag meer dan 500.000 niet-gevulde programmeergerelateerde posities in het hele land en het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics voorspelt dat er in 2020 1,4 miljoen meer banen voor softwareontwikkeling zullen zijn dan aanvragers die gekwalificeerd zijn om ze te vullen.

Development en coderen

Om de leemte in de codevaardigheden aan te pakken en meer mensen voor banen in de softwareontwikkeling te helpen voorbereiden, heeft Apple een krachtige maar eenvoudig te leren codeertaal ontwikkeld: Swift, de gratis Swift Playgrounds-app en een gratis leerplan, App Development with Swift, die beschikbaar zijn voor iedereen en worden al gebruikt door miljoenen studenten op K-12 scholen, zomerkampen en toonaangevende community colleges door het hele land. Meer dan 100.000 studenten en docenten hebben ook deelgenomen aan codeerlessen bij Apple-winkels.

Apple zal deze initiatieven uitbreiden en nieuwe programma's toevoegen om leraren en lerarenopleidingen te ondersteunen. Het bedrijf verhoogt ook de financiering voor zijn ConnectED-programma, zodat studenten in historisch niet-gereserveerde gemeenschappen de kans hebben om app-coderingsvaardigheden te leren en te genieten van andere voordelen van technologie in de klas.

WK

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!