Wouter Hoeffnagel - 18 januari 2018

IDC: 46,5 miljard dollar geïnvesteerd in IT-infrastructuur voor de cloud

De wereldwijde investeringen in IT-infrastructuur zoals servers, enterprise storage en Ethernet switches voor cloud omgevingen zijn in 2017 gestegen tot 46,5 miljard dollar. Dit is een stijging van 20,9% ten opzichte van 2016.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker van onderzoeksbureau IDC. Public cloud datacenters waren goed voor 65,3% van alle investeringen in cloud-gerelateerde IT-infrastructuur. In dit segment zijn de investeringen met 26,2% toegenomen. 13% van de investeringen in IT-infrastructuur waren gericht op off-premises private cloud omgevingen, wat 12,7% meer is dan een jaar geleden. On-premises private clouds waren goed voor 62,2% van de totale investeringen gericht op private cloud IT-infrastructuur, wat 11,5% meer is dan een jaar geleden.

Investeringen in traditionele IT-infrastructuur gedaald

De wereldwijde investeringen in traditionele (niet op de cloud gerichte) IT-infrastructuur is met 2,6% gedaald in 2017. Desondanks blijft het segment goed voor 57,2% van de totale investeringen in IT-infrastructuur. Dit percentage bedroeg in 2016 bedroeg nog 62,4%. Het aandeel van traditionele IT-infrastructuur in de totale investeringen in IT-infrastructuur is hiermee in 2017 sneller afgenomen dan in de voorgaande drie jaren.

De investeringen in ethernet switches voor cloud omgevingen is met 22,2% het snelst gegroeid. Compute platformen volgen op de voet; de investeringen in compute platformen zijn in 2017 met 22,1% toegenomen. De investeringen in storage platformen voor cloud omgevingen stegen met 19,2%. De stijging is zichtbaar bij investeringen in IT-infrastructuur gericht op alle soorten cloud omgevingen, zowel de public cloud, off-premises private cloud omgevingen als on-premises private cloud omgevingen.

Investeringen blijven groeien

IDC verwacht dat de investeringen in IT-infrastructuur voor off-premises cloud omgevingen de komende vijf jaar met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 12% zullen groeien tot 51,9 miljard dollar in 2021. Public cloud datacenters zullen verantwoordelijk zijn voor 82,1% van alle investeringen. Naar verwachting wordt in 202 voor het eerst meer geïnvesteerd in IT-infrastructuur voor de cloud dan in traditionele IT-infrastructuur.

IDC-cloud-it-infrastructure-2015-2021.jpg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!