Witold Kepinski - 20 januari 2018

IBM meldt flinke groei met cloud en systemen

IBM zag zijn omzet tijdens boekjaar 2017 met 1 procent dalen naar 79,1 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 5,8 miljard dollar dat mede werd  gedrukt door een belastingheffing in het vierde kwartaal. Deze eenmalige kostenpost van 5,5 miljard dollar is geheven in verband met de invoering van Amerikaanse belastinghervorming.

In de afgelopen paar jaar heeft IBM op een agressieve manier geïnvesteerd in technologie en mensen om IBM te herpositioneren zo beweert James Kavanaugh, senior vice president en chief financial officer van IBM. "2018 gaat over het versterken van IBM's leidende positie in belangrijke hoogwaardige segmenten van de IT-industrie, inclusief cloud, AI, beveiliging en blockchain. "

Cloud

In het vierde kwartaal van 2017 zag IBM zijn omzet met 4 procent stijgen naar 22,5 miljard dollar. Het nettoverlies bedroeg 1,1 miljard dollar die werd veroorzaakt door de eenmalige kostenpost van 5,5 miljard dollar die is geheven in verband met de invoering van Amerikaanse belastinghervorming.

De cloudomzet in het vierde kwartaal steeg met 30 procent tot 5,5 miljard dollar (een stijging van 27 procent ten opzichte van valuta). De cloudomzet over de afgelopen 12 maanden bedroeg 17 miljard dollar, inclusief 9,3 miljard dollar als as-a-service geleverd en 7,8 miljard dollar voor hardware, software en services om IBM-klanten in staat te stellen uitgebreide cloudoplossingen te implementeren. 

De jaarlijkse exitrend voor as-a-service-inkomsten steeg van 8,6 miljard in het vierde kwartaal van 2016 naar 10,3 miljard dollar. In het kwartaal stegen de inkomsten uit analyses met 9 procent (een stijging van 6 procent ten opzichte van valuta). De inkomsten van mobiele apparaten stegen met 23 procent (een stijging van 21 procent ten opzichte van valuta) en de inkomsten uit beveiliging stegen met 132 procent (een stijging van 127 procent ten opzichte van valuta).

Segmentresultaten voor vierde kwartaal

Cognitive Solutions (inclusief oplossingensoftware en transactieverwerkingssoftware) -inkomsten van 5,4 miljard dollar, een stijging van 3 procent (vlakaanpassing voor valuta), aangedreven door beveiligings- en transactieverwerkingssoftware.

Global Business Services ( inclusief consulting, wereldwijde procesdiensten en applicatiebeheer) - inkomsten van 4,2 miljard dollar, een stijging van 1 procent (2 procent minder correctie voor valuta). De omzet van strategische imperatieven groeide met 9 procent onder leiding van de cloudpraktijk, mobiel en analyse.

Technology Services & Cloud Platforms ( inclusief infrastructuurdiensten, technische ondersteuningsdiensten en integratiesoftware) - inkomsten van 9,2 miljard dollar, een daling van 1 procent (4 procent minder correctie voor valuta). De omzet van strategische imperatieven groeide met 15 procent, aangedreven door hybride cloudservices, beveiliging en mobiel.

Systemen ( inclusief software voor systeemhardware en besturingssystemen) - inkomsten van 3,3 miljard dollar, een stijging van 32 procent (een stijging van 28 procent ten opzichte van valuta) dankzij de groei in IBM Z, Power Systems en opslag.

Wereldwijde financiering (inclusief financiering en verkoop van gebruikte apparatuur) -inkomsten van 450 miljoen dollar, een stijging van 1 procent (2 procent minder correctie voor valuta).

Europa

De omzet in Noord- en Zuid-Amerika steeg in het vierde kwartaal met vier procent, maar in de EMEA bleef de verkoop onder druk, waarbij de omzet met 1,5 procent daalde. Dat ligt aan de prestaties in het VK en Duitsland door macro- en geopolitieke trends. Frankrijk, Spanje, het Midden-Oosten en Afrika deden het wel goed.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!