Redactie - 23 januari 2018

Cloud gebaseerde as- a-service sourcing groeit sterk door

Cloud gebaseerde as- a-service sourcing groeit sterk door image

De wereldwijde sourcing-markt produceerde zijn beste kwartaal ooit in het vierde kwartaal, waardoor een recordjaar werd gehaald waarbij de gecombineerde marktstijging 15 procent was van de sterke vraag naar cloudgebaseerde as- a-service sourcing en bescheiden groei in traditionele sourcing, het nieuwste state-of-the-industry rapport van Information Services Group (ISG), een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van technologie, toont.

Gegevens van de ISG Index , die commerciële uitbestedingscontracten met jaarlijkse contractwaarde (ACV) van $ 5 miljoen of meer meten, tonen ACV voor het hele jaar. De gecombineerde wereldmarkt (inclusief zowel as-a-service als traditionele sourcing) klom 15 procent naar een record $ 43,3 miljard, voornamelijk aangedreven door een sprong van 36 procent in het as-a-service segment, tot $ 18,7 miljard. Hoewel traditionele sourcing dit jaar met 3 procent steeg, tot $ 24,6 miljard, bereikte het in drie van de vier kwartalen $ 6 miljard aan ACV - een teken van een robuuste markt. Er was met name een recordaantal contracten dat in 2017 werd gegund en zelfs een stijging van het aantal mega-deals (die $ 100 miljoen of meer per jaar opbrachten), een bijzonder bemoedigend teken in een tijdperk gekenmerkt door een groter volume van lagere waarde contracten van kortere duur.

Het vierde kwartaal van 2017 was een recordbreker voor as-a-service sourcing, die met $ 5,3 miljard 26 procent hoger was en voor het eerst $ 5 miljard in ACV overschreed. Zowel Infrastructure-as-a-Service (IaaS), met een ACV van $ 4,1 miljard, een stijging van 30 procent, en Software-as-a-Service (SaaS), met een ACV van $ 1,2 miljard, een stijging van 12 procent, bereikten driemaandelijkse hoogtepunten. Deze sterke vraag, gekoppeld aan een solide 8 procent groei in traditionele sourcing, tot $ 6,0 miljard, betekende dat de gecombineerde markt een recordhoogte van $ 11,3 miljard bereikte en het kwartaal-ACV-merk van $ 10 miljard voor slechts de vierde keer in de geschiedenis overtrof.

"De wereldwijde inkoopmarkt is nog nooit gezonder geweest", zegt Steve Hall, partner en president van ISG. "Het afgelopen jaar begon en eindigde sterk in termen van marktwaarde, en de vraag naar digitale dingen vertoont geen tekenen van afzwakking, omdat bedrijven deze nieuwe technologieën niet alleen om hun efficiëntie te vergroten omarmen, maar ook nieuwe manieren vinden om te groeien en dichter bij elkaar te komen. De schijnbaar onverzadigbare digitale vraag, die vooral wordt gekenmerkt door de dramatische verplaatsing van infrastructuur en softwarediensten naar de cloud, zorgt voor een algemene groei van de markt, maar de traditionele sourcing groeit ook, in grote mate dankzij de verbetering van de economische omstandigheden wereldwijd. "

In de traditionele sourcing, ITO (Information Technology Outourcing) bereikte $ 19,0 miljard voor het jaar, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2016, gevoed door een recordaantal (1.251) van contractprijzen, met name in de toepassingsruimte. Bedrijfsproces outsourcing (BPO), ondertussen, daalde 17 procent, tot $ 5,5 miljard. Binnen als een service bereikte IaaS een recordaantal van $ 14,1 miljard, een stijging van 51 procent, terwijl SaaS, op $ 4,6 miljard, ook een nieuw jaarlijks ACV-record instelde, maar slechts 3 procent meer was ten opzichte van het voorgaande jaar.

Per sector waren de grootste sourcingmarkten in 2017 financiële diensten, met een ACV van $ 10,4 miljard (een stijging van 28 procent); productie, met een ACV van $ 6,8 miljard (een stijging van 12 procent); en zakelijke diensten, met ACV van $ 6,2 miljard (een stijging van 15 procent). Telecommunicatie en media, met een ACV van $ 4,8 miljard, daalden met 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Americas

De Americas leverden weer een sterke prestatie in het vierde kwartaal en genereerden een gecombineerde ACV-markt van $ 6,3 miljard, een stijging van 28 procent ten opzichte van een jaar geleden. De groei kwam zowel van traditionele sourcing (een stijging van 26 procent tot $ 3,1 miljard) en as-a-service sourcing (30 procent tot 3,2 miljard dollar). Het was het tweede opeenvolgende kwartaal dat de Americas een ACV van traditionele inkoop genereerden van meer dan $ 3 miljard, een niveau dat voor het laatst werd gezien in het eerste kwartaal van 2012.

Voor het volledige jaar produceerden de Amerika's een recordhoge gecombineerde ACV van $ 23,1 miljard, een stijging van 23 procent. Er werden nieuwe jaarverslagen opgesteld voor zowel traditionele inkoop ACV ($ 11,8 miljard, een stijging van 13 procent) als een ACV-aankoopservice ($ 11,3 miljard, een stijging van 37 procent).

Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA)

De EMEA-markt, die sterk daalde in het derde kwartaal na het begin van het jaar, herstelde zich in het vierde kwartaal, 27 procent hoger dan in het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis was EMEA echter gelijk aan het voorgaande jaar, met een gecombineerde ACV van het vierde kwartaal van $ 3,8 miljard in 2017. De traditionele sourcing, met $ 2,4 miljard, daalde met 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De Britse en DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) leverden betere resultaten, maar hun prestaties konden de zwakte in Frankrijk en Zuid-Europa niet overwinnen. Ondertussen steeg de as-a-service-sourcing met een recordniveau van $ 1,4 miljard in de hele regio met 27 procent.

Voor het volledige jaar genereerde EMEA $ 15,3 miljard ACV, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2016. Traditionele inkoop ACV van $ 10,4 miljard daalde met 8 procent, maar as-a-service sourcing steeg met 41 procent naar $ 4,9 miljard.

Aziatisch-Pacifisch

De gecombineerde ACV van Asia Pacific kwam in het vierde kwartaal uit op $ 1,25 miljard, een toename van 16 procent. Traditioneel sourcing steeg met 30 procent tot $ 609 miljoen en as-a-service sourcing bereikte een recordhoogte van $ 635 miljoen, een stijging van 6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Voor het volledige jaar produceerde de gecombineerde markt van Asia Pacific een record $ 4,88 miljard aan ACV, een stijging van 19 procent, bestaande uit $ 2,46 miljard as-a-service sourcing, een stijging van 21 procent tot een recordniveau en $ 2,42 miljard aan traditionele sourcing, 17 procent hoger op een recordaantal contracten (201).

Prognose

"Vooruitblikkend kunnen we niet voorbijgaan aan de veranderingen in de Amerikaanse belastingwetgeving die het bedrag aan belastingen die bedrijven moeten betalen sterk verminderen," zei Hall. "Dat maakt geld vrij om te worden geïnvesteerd in projecten en digitale transformatie. Digitale transformatie is allesbehalve verplicht voor bedrijven om concurrerend te blijven en dat zal ervoor zorgen dat zowel IaaS als SaaS zullen floreren. "

Voor 2018, op een wereldwijde basis, voorspelt ISG een groei van meer dan 20 procent in as-a-service sourcing en 4 procent groei in traditionele sourcing.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!