CIO voorspellingen voor IT transformatie in 2018
22-01-2018 | door: Blog
Deel dit artikel:

CIO voorspellingen voor IT transformatie in 2018

De afgelopen jaren ben ik het nieuwe jaar steeds begonnen met het doen van IT-voorspellingen voor de rest van het jaar. Vorig jaar gaf ik mijzelf een 6,5 voor wat er terecht is gekomen van mijn voorspellingen voor 2016. Mijn vooruitziende blik voor 2017 was alweer een stuk beter: de meeste trends die ik verwachtte werden gerealiseerd of zijn op zijn minst op weg om gerealiseerd te worden.

Dit jaar ga ik een stap verder en richt ik me niet alleen op 2018, maar kijk ik ook verder vooruit. Daarvoor maak ik gebruik van het ‘people + process + technology’-kader dat al enige tijd bestaat. De meeste CIO’s zijn het erover eens dat deze drie pijlers het beste werken wanneer ze samen op één lijn liggen. Voor een holistische aanpak van succes op de werkvloer en de individuele loopbaanontwikkelingen moet iedere pijler dan ook in de context van de andere twee pijlers worden beschouwd.

People

1. IT-talent zal steeds vaker uit andere hoeken komen. Denk bijvoorbeeld aan het MBO, vakscholen en zelfs zelfstudie. In feite maakt het niet uit waar ze precies vandaan komen. We hebben mensen nodig die dromen over code!

2. Loopbanen binnen de IT zullen steeds meer gedefinieerd worden. Zo worden CIO’s steeds vaker beschouwd als serieuze kandidaten voor CEO-rollen, vooral in technologiebedrijven of in bedrijven die zich voorbereiden op een digitale transformatie. 

Process

3. We zullen in toenemende mate zien dat een agile mindset meer en meer geaccepteerd wordt. Daarbij zullen we vooral de inzet van kleine teams zien om innovatie te testen en te versnellen. Dat zal niet in alle gevallen leiden tot succesvolle initiatieven, maar beide scenario’s bieden kansen om van te leren. 

4. IT-teams zullen succesvoller worden als ze hun klanten, zowel intern als extern, betrekken bij iedere stap. We bewegen steeds verder weg van milestone-gedreven vooruitgang naar een proces van voortdurende samenwerking.

Technology

5. De snelle verandering binnen het IT-landschap vraagt van IT-teams dat zij technisch onderlegd blijven. Daarom zullen we ook het komende jaar zien dat professionals zich steeds weer de nieuwste programmeertalen en -tools eigen maken en een continu leermodel toepassen via cursussen op hogescholen of online. 

6. Bedrijven zullen de digitale transformatie in toenemende mate omarmen met agile methodieken en DevOps-teams om apps te introduceren die aan de groeiende behoeften van hun business voldoen. Het bouwen van op microservices gebaseerde mobiele apps die gebruik maken van de cloud, zal het go-to-model zijn. 

7. We zullen verder gaan dan de kunstmatige intelligentie-hype (AI) en AI gebruiken voor datagedreven ‘denkende taken’. Ja, AI zal sommige taken zeer zeker vervangen, maar het zal ook nieuwe banen creëren, inclusief nieuwe rollen voor IT-professionals waar soft skills voor nodig zijn. Hierin is het belangrijk dat individuen worden opgeleid om te slagen in deze nieuwe rollen. Initiatieven op het gebied van digitale transformatie zullen AI-diensten met name inzetten om belangrijke beslissingen te nemen en real-time instructies te geven. En wanneer u de Edge en AI combineert (inclusief machine learning) krijgt u de Intelligent Edge, waarin zelfrijdende auto’s en IoT edge-apparaten bestaan. 

We leven in een tijd van versnelde verandering. De technologieën die we gebruiken, de manieren waarop we werken en hoe we met elkaar omgaan; ze zijn allemaal in beweging. Verandering brengt altijd onzekerheid met zich mee, maar ik ben ervan overtuigd dat als we menselijke vindingrijkheid combineren met opkomende technologieën, we een betere wereld voor iedereen tot stand kunnen brengen.

Door: Bask Iyer (foto), Chief Information Officer bij VMware en Dell

Terug naar nieuws overzicht